Robeco: Kansen voor lange-termijn beleggers in aandelen en bedrijfsobligaties

Het einde van een cyclus is pijnlijk, maar biedt ook gunstige instapmomenten voor actieve lange-termijn beleggers in zowel aandelen als bedrijfsobligaties, stellen strategen van Robeco.

In een speciale nieuwsflash analyseren Fabiana Fedeli, hoofd fundamentele aandelenbeleggingen, en Jamie Stuttard, hoofd van het macro-team en obligatieportefeuillemanager, de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op de financiële markten.

De koersen van zowel aandelen als bedrijfsobligaties zijn met uitzonderlijke snelheid gedaald. ‘Het bepalen van de bodem is haast onmogelijk, omdat die wordt bepaald door zoveel externe en moeilijk te voorspellen factoren, zoals de momenten en omvang van beleidsbeslissingen en de verspreiding van het virus’, aldus de Robeco-strategen.

In de huidige volatiele markt, staan Fedeli en Stuttard een geleidelijke aanpak voor. Ze waarschuwen beleggers tegelijkertijd om uiterst selectief te zijn. Bepaalde sectoren zullen meer moeite hebben om terug te veren en sommige bedrijven zullen helemaal niet herstellen. Zo zijn bepaalde sectoren meer seizoensgebonden dan andere. De modebranche heeft bijvoorbeeld maar kort de tijd om kledingvoorraden te verkopen. Andere bedrijven zijn weer afhankelijk zijn van complexe aanvoerlijnen en dus gevoeliger voor onderbrekingen. Of ze kunnen hun capaciteit niet snel genoeg meer opschalen. Dit laatste kan gelden voor delen van de reisbranche.

Het lichtpuntje is echter dat iedere cyclus die eindigt ook kansen biedt, want dan dienen de beste instapmomenten voor de volgende cyclus zich aan. Zo lopen de Robeco-strategen zich al warm voor de aanstaande rotatie uit staatsobligaties naar bedrijfsobligaties.

‘Al zijn we er nog niet helemaal, de snelheid van de sell-off geeft ons de indruk dat de beste kansen in een decennium zich kunnen voordoen om bedrijfsobligaties op zeer aantrekkelijke niveaus te kopen in 2020.’