BlackRock: Piek in handel ETF’s

Ook deze week kenmerkt zich door enorme onrust op de markten, zo erg zelfs dat een heuse bearmarkt in zicht is. Beleggers wendden zich vorige week al tot exchange traded funds (ETF's) om kapitaal toe te wijzen, posities aan te passen en risico's te beheren. Ondanks de onrust op de markt verliep de handel in ETF's netjes, waardoor beleggers genoeg liquiditeit en efficiënte markttoegang hadden op het moment dat dat het meest nodig was.

In Europa piekten de handelsvolumes van ETF’s vorige week naar $ 120 miljard. In 2019 lag het wekelijkse gemiddelde op ruim $ 44 miljard.

Op de drukste dagen was de handel in Europese ETF’s goed voor ongeveer 30% van de gehele aandelenhandel, vergeleken met 20% op de drukste dagen van 2019.

Op de obligatiemarkten kwam de handel van de iShares UCITS Fixed income ETF’s van BlackRock voor de derde week op rij uit op ongeveer $ 16 miljard. Dat is een stijging van 200% vergeleken met de drukste dagen van vorig jaar.

De transparantie van ETF’s die op de beurs worden verhandeld is tijdens perioden van marktstress waardevol gebleken. ETF’s helpen de totstandkoming van real-timekoersen als de handel in de onderliggende markt te lijden heeft