Pictet AM: Federal Reserve kan kiezen voor helikoptergeld

Omdat onconventionele tijden vragen om onconventionele maatregelen, kan de Federal Reserve (Fed) ervoor kiezen helikoptergeld in te zetten om de economische impact door het coronavirus de verzachten. Dat betoogt macrostrateeg Steve Donzé van vermogensbeheerder Pictet AM.

Nadat de Fed eerder de beleidsrente met 100 basispunten verlaagde en een kwantitatief verruimingsbeleid aankondigde, denkt Donzé dat - om het risico op deflatie te verlagen - helikoptergeld een instrument kan zijn om een economische crisis verder te bezweren.

Het idee van helikoptergeld is afkomstige van Milton Friedman. Deze Amerikaanse econoom lanceerde het initiatief in de jaren ’60. Helikoptergeld betekent in wezen dat de monetaire autoriteiten mensen extra geld geven in de vorm van een belastingverlaging, vouchers of een verhoging van de overheidsuitgaven. Tegelijkertijd beloven de autoriteiten dat ze op een later tijdstip geen belastingen zullen heffen om de extra middelen terug te verdienen.

Donzé wijst naar Hongkong als voorbeeld. Die regio kondigde vorige maand aan inwoners eenmalig een bedrag van 1284 dollar te geven ter ondersteuning van de door het coronavirus getroffen economie. “Australië overweegt ook contant geld uit te geven”, stelt de macrostrateeg. “Verschillende economieën in de Arabische Golf deden hetzelfde tijdens de onrust in de Arabische Lente in 2011.”

De macrostrateeg ziet dat de Fed eenzelfde benadering kan hanteren. “Het kan elk Amerikaans huishouden 1000 dollar geven met een bepaalde vervaldatum. Dit kan consumenten dwingen geld uit geven”, aldus Donzé.

Amerikaansemonetairebeleid