Overzicht corona-investmentnieuws: ECB pakt uit met PEPP

De Europese Centrale Bank (ECB) lanceert een nieuw obligatie-opkoopprogramma onder de naam Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) om de onrust op de kapitaalmarkten als gevolg van het coronavirus te bestrijden.

Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, verwelkomt het nieuwe pakket, waarmee de ECB voor dit jaar nog eens 750 miljard euro extra uittrekt voor het opkopen van obligaties. Niet alleen noemt hij dit bedrag ‘indrukwekkend’, hij benadrukt dat de restricties voor het inzetten ervan ‘minder bijten’ dan bij eerdere pakketten.

Hiermee kan de ECB uitslaande brand op de markten beter blussen. ‘Het is vooral belangrijk dat de ECB zich niet meer strikt hoeft te houden aan de opkooplimieten voor verschillende soorten obligaties, en nu ook kortlopende bedrijfsschulden gaat opkopen.’ Dit laatste is belangrijk voor de economie, omdat het direct de druk op bedrijven verlicht, wijst Moëc.

Paul Markham, global equities portfolio manager bij Newton, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, stelt dat de ECB ten minste voorlopig rust heeft gebracht. ‘Dat gezegd hebbende, zal dit mogelijk niet de laatste steun zijn die de ECB en andere centrale banken zullen moeten geven, maar het is duidelijk een positieve zet.’

Ook wijst hij erop dat het voor landen als Italië cruciaal is dat het vertrouwen van de markten wordt hersteld. Dit omdat het zwaar door de uitbraak van corona getroffen land zowel de rente ziet stijgen en als financieringskosten van de staatschuld.

Ook aan de andere kant van de oceaan zal meer stimulering nodig zijn, verwachten economen Libby Cantrill en Tiffany Wilding, beide verbonden aan ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. Ze voorzien de aankondiging van een stimuleringspakket van 600 tot 1000 miljard dollar om de Amerikaanse economie te stutten. De Amerikaanse overheid trok twee weken geleden 8 miljard dollar uit. Maar de snelle verspreiding van het coronavirus, de dramatische terugval in de markt en de economische zwakte maken van een krachtigere begrotingsreactie een economische en politieke noodzaak, aldus Wilding en Cantrill.

Hoewel de Pimco-economen de door president Donald Trump beloofde cheques voor particulieren als maatregel verwelkomen, is onduidelijk of dit kan helpen om de vraag naar diensten te vergroten. ‘Immers, als Amerikanen zichzelf in quarantaine plaatsen, zullen maar weinig mensen winkelen voor ontspanning of reizen.’