Welke impact zal het Coronavirus hebben op de opkomende markten?

Commentaar van James Donald, Hoofd Emerging Markets, Lazard Asset Management

"COVID-19 woog al op de vooruitzichten voor de vraag naar olie en de wereldwijde groei. De beslissing om de olieproductie te verhogen heeft de olieprijs, de wereldwijde aandelen en de wereldwijde groeiramingen verder onder druk gezet. Terwijl we gisteren een opleving van de olieprijs hebben gezien na een extra stimulans van de centrale bank nadat de prijzen tot hun laagste niveau in 20 jaar waren gezakt, zou een voortdurende daling van de olieprijs een grotere uitdaging kunnen zijn voor olie-exporteurs, waaronder Rusland, Colombia, Mexico en Brazilië. Terwijl lagere olieprijzen gunstiger zouden kunnen zijn voor EM-olie-importeurs, zoals India, Indonesië, de Filippijnen, Zuid-Korea, Turkije en Centraal- en Oost-Europa, zal de instroom in de portefeuille om de tekorten op de lopende rekening aan te vullen van cruciaal belang zijn om toe te zien."

"De afgelopen week heeft de kloof tussen groei en waarde aanzienlijk verergerd en zodra de gebeurtenissen een beetje veranderen, zouden we dicht bij een grote verandering in marktleiderschap kunnen komen. Opkomende markten zijn afhankelijk van de groei en de economische groeipremie zou dit jaar naar verwachting weer in het voordeel van EM gaan bewegen ten opzichte van de ontwikkelde markten. Dat is uitgesteld tot de tweede helft van dit jaar of mogelijk tot 2021."

"We hebben het jaar tot nu toe gebruikt als een kans om bedrijven van hoge kwaliteit op te pakken, met name in India, waardoor onze posities in de IT-sector, de agrochemische sector, de energiesector en de communicatiesector steeds meer in de belangstelling komen te staan. Ook hebben we onze posities in de Chinese games- en industriesector en in de Koreaanse halfgeleiderindustrie enigszins ingekrompen."