Overzicht Corona-investmentnieuws: wachten op goed nieuws

Vooralsnog is het wachten op goed nieuws over de coronavirusepidemie, maar het is een kwestie van tijd dat de mega-steunpakketten die afgelopen week zijn aangekondigd zich vertalen in hoge beurskoersen. Dit schrijft Chris Iggo, CIO Core Investments van AXA Investment Managers, in zijn marktvisie Iggo’s Insight. Volgens hem zullen de recente gebeurtenissen de financiële markten voor altijd veranderen. ‘Het proces van minderen van risico zal ten einde komen en in het proces zullen slachtoffers vallen. Maar het goede is dat er nieuwe kansen aankomen voor beleggers. Blijf kalm en zoek naar waarde.’

Hoofdeconoom John Greenwood van vermogensbeheerder Invesco is opgelucht dat de ECB eindelijk de omvang van de taak begrepen heeft en ook dienovereenkomstig reageren. Met ‘shutdowns’, het annuleren van zakelijke, sociale en sportevenementen en het onderbreken van toeleveringsketens en betalingsketens, ligt het gevaar van een grote economische neergang op korte termijn op de loer. Echter, nu centrale banken en overheden duidelijk zijn opgeschoven naar een veel hoger niveau van activisme, zijn de vooruitzichten dat de crisis in een korter tijdsbestek kan worden overwonnen, veel rooskleuriger geworden.

De economie zit momenteel in een recessie als gevolg van de coronacrisis. Echter, binnen enkele maanden veert de economie vermoedelijk weer op. Het fixed-income-team van Robeco is daarom begonnen met het kopen van vastrentende waarden. “Dit is de tijd om bullish te worden”, stelt Deputy Head of Investments Victor Verberk van Robeco.

De huidige bearmarkt op aandelenbeurzen is extreem en ongewoon, maar zal zich niet zo lang voortslepen als die in 2008/2009. Richting het einde van het jaar zullen waarderingen, geholpen door ondersteunend beleid, zich herstellen, betogen analisten van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi.

Toch moeten beleggers bij bedrijfsobligaties alert zijn. ‘Spreads zijn recent opgelopen’, schrijven de Amundi-analisten, ‘maar ze zijn nog niet op de niveaus ten tijde van de kredietcrisis.

Prologis Research heeft een tweetal rapporten gepubliceerd. Hierin bespreken de experts van Prologis de mogelijke effecten die het coronavirus op de korte en de lange termijn kan hebben op de logistieke vastgoedsector.