Pimco: Hypotheekobligaties VS nu zeer aantrekkelijk

De markt voor hypotheekobligaties (agency mortgage backed securities, MBS) vormt thans een van de meest aantrekkelijke beleggingscategorieën binnen vastrentende waarden.

Dat schrijven Daniel Hyman, hoofd Agency MBS Portfoliomanagement en Ryan Murphy, fixed incomestrateeg, beide verbonden aan ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. ‘De categorie profiteert van directe Fed-interventie en de hoogste hypotheekrentes in negen maanden, hetgeen het risico bij vervroegde aflossing zou moeten verminderen.’

De aanzienlijke onrust op de financiële markten van de afgelopen weken heeft ertoe geleid dat sommige beleggers de Amerikaanse hypotheekmarkt als een bron van liquiditeit hebben gebruikt. Murphy en Hyman zien dat waarderingen zijn gedaald tot niveaus die doen denken aan 2008. Opmerkelijk, betogen zij, omdat zorgen over de solvabiliteit van hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac dit keer ontbreken.

De Pimco-strategen zien dat volatiliteit op de hypotheekmarkt drukt op het financiële systeem. ‘In de kern vormt dit echter een liquiditeitsgedreven ontwrichting. De Fed is goed uitgerust een dergelijke ontwikkeling het hoofd te bieden, aldus de Pimco-strategen.

Zo verlaagde de Fed de rente in totaal met 150 basispunten en kondigde het een grootschalig QE-programma aan van 700 miljard dollar, waarvan 200 miljard bestemd voor de MBS-markt. Pimco verwacht dat voorgaande maatregelen nog niet toereikend zijn en verwacht nieuwe acties door de Fed.

Nieuwe maatregelen zullen ondersteunend zijn voor:

  • Verminderde verkoopdruk: onder druk van snel dalende aandelenkoersen zijn beleggers met hefboomwerking naar de hypotheekmarkt gevlucht op zoek naar liquiditeit in een doorgaans niet zo liquide omgeving. Steun van de Federal Reserve voor Agency MBS zou een deel van de gedwongen liquidaties van deze verkopers moeten verminderen, hetgeen hypotheekprijzen ondersteunt.
  • Betere vraag/aanboddynamiek: het toegenomen aanbod van hypotheken, als gevolg van de lagere herfinancieringsrente, heeft de hypotheekmarkt onder druk gezet, evenals de afwikkeling van de balans van de Fed. Pimco schat dat de Fed stopt met haar afbouwprogramma om van een netto-verkoper van 240 miljard dollar per jaar te veranderen in een netto-koper van 200 miljard dollar - een verschuiving van 440 miljard dollar die de hypotheekprijzen zou moeten ondersteunen.