Robeco verhoogt wegingen risicovolle bedrijfsobligaties

De spreads zijn opgelopen naar recessieniveau. Het Credit Team van Robeco verhoogt hierop de portefeuillewegingen naar high yield en investment grade bedrijfsobligaties.

Dit schrijven Sander Bus, Victor Verberk en Jamie Stuttard, respectievelijk co-leiders en strateeg van het Credit Team, in hun strategische update voor het tweede kwartaal. Voor high yield gaat de weging naar neutraal ten opzichte van de markt en voor investment grade-bedrijfsobligaties gaat de weging naar overwogen.

De obligatiespecialisten van de Rotterdamse assetmanager menen dat de economische schok als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus vergelijkbaar is met de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de nasleep ervan. Centrale banken hebben al snel gereageerd met obligatie-opkoopprogramma’s.

Ook nationale overheden hebben uitgepakt met grote steunpakketten. De kosten zijn evenwel groot en de vraag voor de lange termijn zal zijn: Wie zal dat betalen? Komt er een ‘coronabelasting’ of zal het bedrijfsleven de last gaan dragen? De Robeco-strategen denken dat dit per land zal verschillen.

Victor Verberk, co-hoofd van het team, wijst er in een toelichting op dat waarderingen op het aantrekkelijkste niveau in 80 jaar liggen. “Wij vinden dat je risico moet verkopen als de zon schijnt en risico moet kopen als het noodweer wordt en de markten in paniek raken. Volgens ons is nu het punt bereikt waarop we de onderweging in highyieldmarkten moeten verkleinen en een longpositie moeten nemen in investment grade.”

Markcycli

Marktcyclirobeco