Invesco: Chaos kan ook tot mogelijkheden leiden

Chaos op de korte termijn kan voor geduldige beleggers kansen op de lange termijn creëren. Momenten van chaos bieden historisch gezien mogelijkheden voor beleggers die contrair durven en kunnen handelen. Dat stelt Talley Leger, Senior Investment Strategist bij vermogensbeheerder Invesco, in zijn meest recente blog.

Met het uitbreken van de pandemie ontstond er een soort wanhoop op de financiële markten, die bestaande ‘bullmarkten’ de nek omdraaide, maar tegelijkertijd ook nieuwe deed ontstaan. “Het is nog niet duidelijk of de bodem bereikt is”, aldus Leger. “Bodemvorming is een geleidelijk proces. Virusgerelateerde onzekerheid kan de markten blijven drukken, eigenlijk net zo lang tot het aantal nieuwe gevallen buiten China piekt en/of de verschillende overheidsmaatregelen krachtig en gecoördineerd worden.”

Ondanks dat een groot deel van de verschillende obligaties significante tekenen van ‘systemic stress’ hebben laten zien en spreads niveaus hebben bereikt die sinds de crisis in 2008 niet meer gezien zijn, denkt Tim Horsburgh, Investment Strategist bij Invesco niet dat de Amerikaanse markt voor vastrentende waarden fundamenteel kapot is. “De volatiliteit die we nu zien, wordt waarschijnlijk eerder veroorzaakt door een gebrek aan liquiditeit en sterke verkoopdruk dan door een totale breakdown van de markt.”

Met de huidige historisch wijde spreads lijken Amerikaanse investment-grade bedrijfsobligaties aantrekkelijk in vergelijking met Amerikaanse high yield, gezien de grotere flexibiliteit en financiële stabiliteit van veel hoogwaardige emittenten. Met huidige ontwikkelingen op de markt is het volgens Horsburgh evident dat er meer bedrijven zijn die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. “Wij achten de kwalitatief hoogwaardige bedrijven beter in staat de dreigende financiële klappen op te vangen. Qua BBB-obligaties verwachten we slechts enkele afwaarderingen naar high yield, aangezien veel bedrijven financiële speelruimte hebben om hun huidige rating te behouden, zelfs in deze crisis.”