Euler Hermes: faillissementen gaan met 8% stijgen in België in 2020

In de context van de Covid-19-crisis gaan onze economen ervan uit dat de omzet van bedrijven in de eurozone op het voorlopige hoogtepunt van de pandemie eind maart tussen -15% en -25% zou kunnen dalen ten opzichte van vorig jaar.

Voor de uitbrak van het Coronavirus liepen al 13.000 kmo’s in de eurozone (7% van alle kmo’s) een risico. Deze cashflow-crisis zal hen verder in de problemen brengen. Het aantal faillissementen zal fors toenemen.

Overheidsinterventies ter ondersteuning van bedrijven (belastinguitstel, staatsleningen en -garanties, enz.) zouden het totale aantal faillissementen moeten helpen beperken. Toch verwacht Euler Herms een aanzienlijke toename van het aantal faillissementen, vooral in Italië (+18%), Spanje (+17%) en Nederland (+21%). Ook Duitsland (+7%) en Frankrijk (+8%) zouden een grotere stijging van het aantal faillissementen laten zien dan vóór de pandemie werd verwacht.

Voor België in het bijzonder verwachten onze economen een toename van het aantal faillissementen met 8% bovenop het recordaantal van 2019. Dat is duidelijk meer dan de 2% die vooropgesteld werd voor de Coronacrisis. Vooral sectoren zoals de bouw, diensteverlening, retail, transport en de voedselverwerkende industrie zitten in de risicozone. In de Belgische bouwsector loopt zelf 1 bedrijf op 5 een belangrijk risico op fallissement.

Coronavirusbelgie