Corona investmentnieuws: Aandelenrally VS niet duurzaam

Hier wederom een kort rondje met corona-nieuws, samengesteld door Bellier

Aandelen

AXA Investment Managers heeft risico’s voor gemengde portefeuilles terug geschaald, schrijft Serge Pizem, hoofd multi-asset beleggingen in een marktupdate op de website van AXA IM. De blootstelling aan de aandelenmarkt is onder meer teruggebracht door middel van derivaten. Pizem verwacht dat de markten voorlopig volatiel zullen blijven en hij let sterk op de verspreiding van het virus in Europa en de Verenigde Staten. ‘Waar versnelling of vertraging bepalend zal zijn voor onze korte-termijn allocatie.’

Multi-assetbelegger Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco ziet dat, ondanks het recordaantal WW-aanvragen in de VS (3,2 miljoen in een week), aandelenkoersen er gisteren de weg naar boven vonden. Met de vele maatregelen die centrale banken en overheden hebben genomen in het achterhoofd, acht Blokland een neutrale blootstelling aan aandelen gerechtvaardigd. “Dat impliceert echter niet dat aandelenkoersen niet opnieuw zullen dalen, omdat er nog veel onzekerheid is over de cumulatieve impact”, stelt de Robeco-belegger.

Hoofd Asset Allocatie Emiel van den Heiligenberg van Legal & General Investment Management vraagt zich eveneens af in hoeverre de aandelenrally kan voortduren. Hij benadrukt dat monetaire en begrotingsmaatrelen de staartrisico’s van een systeemcrisis dan wel hebben weggenomen, maar is niet bullish over aandelen. De LGIM-specialist verwacht dat de economie zich trager zal herstellen dan aanvankelijk gedacht. Ook bedrijfswinsten zullen vele malen lager uitvallen dan waar eerder rekening mee werd gehouden, schrijft Van den Heiligenberg.

Vastgoed

Een researchrapport van Prologis, 's werelds grootste logistieke specialist, over de ontwikkelingen in zijn Chinese activiteiten kan een indicatie geven van wat logistieke markten in Europa en de VS verderop in de coronaviruspandemie kunnen verwachten: In China trekt de markt aan bij de activiteiten van Prologis en bij haar klanten, nu er tekenen zijn van economisch herstel en velen weer aan het werk gaan. In de Verenigde Staten duidt Prologis 'eigen Industrial Business Indicator (IBI), die de activiteiten van klanten in de Verenigde Staten volgt, op een vertraging, zij het niet zo diep als tijdens de wereldwijde financiële crisis. Nu China uit de uitbraak begint te komen, identificeert het onderzoek vier belangrijke statistieken die de komende maanden van toepassing kunnen zijn op zowel de Verenigde Staten als Europa.

Centrale banken

Hoofdstrateeg van Natixis IM, David Lafferty, berekent dat de crisismaatregelen op zowel het monetaire als begrotingsbeleid gecombineerd 30% van het bbp bedragen. Lafferty concludeert dat dat percentage ongeveer gelijk staat aan de schade aan de economie door de impact van de coronacrisis. ‘De opgetelde 6000 miljard dollar aan maatregelen is daardoor ongeveer passend.’

Amundi voegt daar aan toe dat de monetaire beleidsbazooka’s niet effectief genoeg zijn als het aantal besmettingen snel blijft stijgen. ‘De combinatie van beide zal de timing van het herstel sturen en zolang de pandemie niet onder controle lijkt te blijven, zal de volatiliteit blijven bestaan’, aldus economen van de Franse assetmanager. Voorlopig zijn landen als het Verenigd Koninkrijk nog ver verwijderd van hun piek in besmettingen, evenals veel EU-landen. Sommige landen in opkomende markten bevinden zich nog in een vroeg stadium. ‘Als deze wereldwijde lockdown succesvol blijkt te zijn, zou de pandemie de komende maand naar haar hoogtepunt moeten versnellen, waarna de snelheid van de groei van nieuwe gevallen zou moeten afnemen’, besluiten de Amundi-economen.