Valutavola houdt aan

Commentaar door Ebury

De enorme volatiliteit op de financiële markten houdt aan, maar komt nu in ieder geval in de vorm van tweerichtingsverkeer, in plaats van de meedogenloze dalingen van de afgelopen week. De voorraden en het krediet zijn wereldwijd weer opgeveerd doordat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gigantische monetaire en fiscale stimuleringsprogramma's zijn aangekondigd. Als een veilige haven bewoog de dollar zich in de tegenovergestelde richting en daalde sterk ten opzichte van elke andere G10-valuta en de meeste opkomende markten.

Volgende week worden de markten gedreven door drie belangrijke factoren

Ten eerste de evolutie van de besmetting met het Coronavirus in de verschillende landen, met name in de VS, waar de besmetting in een stroomversnelling raakt. Ten tweede de omvang van de economische schade die blijkt uit de belangrijkste economische indicatoren. Ten derde de aankondiging van economische steunmaatregelen voor personen en bedrijven uit de verschillende getroffen staten. Al met al zien we ruimte voor een voortzetting van de euro-rally, aangezien het nieuws uit de VS steeds slechter wordt, terwijl de eerste tekenen erop wijzen dat de epidemie in Europa niet langer exponentieel toeneemt.

GBP

De sterling was vorige week de best presterende grote valuta. Enigszins verrassend is het nu ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de afgelopen twee weken. Dit is deels het gevolg van de algemene volatiliteit en de bijna-dislocaties in de markten, maar ook van een warme ontvangst door de markt van de economische steunprogramma's voor het MKB (van de overheid van Johnson) en voor grote bedrijven (Bank of England). Volgende week krijgen we weinig nieuws dat de impact van de crisis zal weerspiegelen, maar het is duidelijk dat de daling tot recordlaagtepunten van twee weken geleden de meeste speculatieve lange termijn heeft opgeruimd en we verwachten dat de Sterling in de komende weken relatief veerkrachtig zal zijn.

EUR

De sterke opleving van de gemeenschappelijke munt vorige week was weinig te danken aan nieuws uit de eurozone en was vooral een weerspiegeling van de algemene opleving van de risicoaversie. Deze week zien we een belangrijk gegevenspunt dat weinig aandacht krijgt. De inflatiecijfers voor maart zullen de gevolgen van de crisis al weerspiegelen. Het zal interessant zijn om te zien of de ineenstorting van de vraag of de inkrimping van het aanbod als gevolg van de lockdowns de grootste invloed hebben op de prijzen. We zullen ons ook blijven richten op de details van de steunprogramma's voor particulieren en KMO's, aangezien deze van cruciaal belang zijn voor de vorm van een eventuele toekomstige opleving van de komende recessie.

USD

De coronaviruscrisis heeft de VS nu met volle kracht getroffen. De VS presenteert nu elke dag het grootste aantal nieuwe gevallen, ondanks de nog steeds beperkte tests. De chaotische reactie van de autoriteiten van de federale overheid en sommige staatsautoriteiten heeft zeker niet geholpen. Bovendien heeft de crisis zich nu uitgebreid naar de economie, aangezien de lockdowns ruim drie miljoen arbeiders hebben geraakt in vergelijking met slechts een paar honderdduizend twee weken geleden. Deze week krijgen we waarschijnlijk weer een opvallend cijfer als het aantal banen dat in maart door de economie verloren is gegaan, wordt gepubliceerd in het maandelijkse payrollrapport. De kans is groot dat de relatieve verslechtering van de crisis in de VS, in vergelijking met de voorzichtige stabilisatie die we zien op de nieuwe besmettingscijfers in Europa, volgende week een tegenwind zal blijken te zijn voor de Amerikaanse dollar.