Euler Hermes verlaagt de ratings van 18 landen en 126 sectoren

Nu de wereldeconomie al verzwakt is door tal van onzekere factoren (Brexit, handelsspanningen, verkiezingen) staat met de Covid-19-pandemie een nieuwe uitdaging te wachten. Niet alleen is de menselijke tol bijzonder zwaar, ook de economische last voor de bedrijven over de hele wereld is groot. Daardoor worden de toeleveringsketens en de bedrijfsvoering verstoord, het vertrouwen van de consumenten en de markt worden aangetast en de internationale handel ernstig beperkt.

Volgens Euler Hermes zal de wereldwijde economische groei in 2020 dan ook sterk vertragen en slechts +0,5% bereiken (+2,5% in 2019). Tegelijkertijd zal de internationale handel dit jaar met -4,5% krimpen. Als gevolg daarvan zal het risico op wanbetaling aanzienlijk toenemen. Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in 2020 wereldwijd met +14% zal toenemen. In dit zwakke internationale landschap zullen tal van landen en sectoren zwaar getroffen worden.

Landenrisico's: een kompas voor het anticiperen van risico’s zoals “sudden stop” (brutale onderbreking van de kapitaalstromen)

Elk kwartaal publiceert Euler Hermes zijn landen- en sectorratings en beoordeelt de ontwikkeling van het risico op wanbetaling in de handelsvorderingen. In totaal worden elk kwartaal 242 landen en 18 sectoren gemonitord door middel van het continu volgen van 40 economische en financiële indicatoren voor de korte en lange termijn. De betalingsproblemen in Argentinië en Libanon van de afgelopen maanden bevestigen de noodzaak van het landenrisicomodel, om de kwetsbaarheden te meten die een crisis, zoals de uitbraak van Covid-19, aan het licht kan brengen.

In het eerste kwartaal van 2020 heeft Euler Hermes de rating van 18 landen verlaagd: Ecuador, Thailand, Indonesië, lndia, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Marokko, Kenia, Ghana, Mauritius, Tsjechië, Polen, Roemenië, Ierland, Slowakije en Litouwen. Deze lijst omvat zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Daarnaast betaalt Brazilië veel voor deze wereldwijde economische en gezondheidscrisis, ondanks de aanvankelijke hoop dat dynamische hervormingen de groei zouden versnellen. Ook Japan, dat begin 2020 al kwetsbaar was na verschillende schokken in het najaar van vorig jaar, ziet zijn zwakke punten nu nog verergeren met de Covid-19-pandemie. India staat ook op deze lijst: Het land werd al geconfronteerd met talrijke structurele en conjuncturele uitdagingen, en die worden nu nog versterkt door de huidige situatie.

Ludovic Subran, hoofdeconoom van Euler Hermes en Allianz, waarschuwt: “De zichtbare en potentiële gevolgen van de Covid-19-pandemie zijn geïntegreerd in onze landenrisicoanalyse. We besteden nog steeds aandacht aan de situatie van andere ontwikkelde landen, met name Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Deze landen beschikken over de nodige middelen om hun bedrijven te beschermen, maar hun situatie zou snel moeilijker kunnen worden als hun maatregelen om zich te isoleren en hun economieën te bevriezen langer duren.”

Een recordaantal wijzigingen in de sectorratings sinds de lancering van de methodologie

Euler Hermes heeft wereldwijd 126 sectorratings verlaagd. Dit is een nieuw historisch niveau: Het vorige record was in het eerste kwartaal van 2016, toen in totaal 70 sectorratings werden verlaagd. Niet onbelangrijk detail: in 60% van de gevallen hebben de veranderingen ertoe geleid dat de sectorrating van "matig risico" naar "hoog risico" is gegaan. Deze twee tekenen bewijzen dat de wereldeconomie en - bedrijven een ongekende, uiterst complexe en onzekere tijd doormaken.

De automobielsector is het zwaarst getroffen. Euler Hermes heeft deze sector in 26 landen gedegradeerd. Daarna volgen de transportsector (in 21 landen verlaagd), de elektronicasector (14) en de retail (12). Farmaceutische producten, software- en informatietechnologie zijn de twee meest veerkrachtige sectoren. Regionaal gezien heeft West-Europa met 52 gevallen het grootste aantal verlagingen van sectorratings te verduren. Daarna volgen Azië-Pacifiek (29) zoals Midden- en OostEuropa (24)