Pimco: Steun ontbreekt voor grote non-investment gradebedrijven VS

Ondanks omvangrijke steunpakketten van de Fed en de Amerikaanse overheid, ontbreekt financiële steun voor grote non-investment gradebedrijven. Het is derhalve de vraag of dit gebrek aan steun in de toekomst een groter probleem voor de economie gaan vormen. Dat schrijven Libby Cantrill, hoofd openbaar beleid, en Tiffany Wilding, econoom Noord-Amerika van obligatiebelegger Pimco.

Pimco merkt op dat het enorme Amerikaanse stimuleringswetsvoorstel dat president Trump vorige week heeft ondertekend, is bedoeld om individuen en bedrijven te helpen die in zwaar weer komen door het coronavirus. Mogelijk moet het Congres de komende maanden echter meer doen’, benadrukken Wilding en Cantrill, waaronder voor de High Yield-markt.

‘Ondersteuning voor grote bedrijven met een rating onder investment grade en voor gesecuritiseerde producten met een hoge rating ontbreekt, schrijven de Pimco-analisten. ‘Het is onduidelijk of het gebrek aan directe steun op dit vlak uiteindelijk een groter probleem voor de economie zal veroorzaken.’

Faillissementen bij high yieldbedrijven kunnen leiden tot meer economische tegenwind, terwijl marktvolatiliteit in bijvoorbeeld residential mortgage backed securtities (RMBS) en Commercial MBS de beschikbaarheid van krediet en hypotheken kan beperken, nadat bedrijven weer op normaal niveau draaien.’

Het Amerikaanse Congres moet, gezien de ernst van de economische neergang en het tot dusver beperkte succes met het inperken van het coronavirus wellicht nogmaals actie ondernemen als het eind april terugkeert van reces.