Rabocertificaten, van vertrouwen naar risico

ECB heeft de banken gevraagd de dividenden en aandeleninkoop programma’s te stoppen tot tenminste 1 oktober van dit jaar. ABN en ING hebben al aangegeven voorlopig geen dividend te gaan betalen. De ECB deed deze oproep om ervoor te zorgen dat de balansen van de banken sterk genoeg zouden blijven om deze Corona storm te doorstaan. Het zou natuurlijk bijzonder lelijk zijn als de banken nu bakken met dividend zouden uitkeren om vervolgens eventueel in de problemen te komen. Banken zijn veel sterker dan in 2008 maar als deze crisis lang duurt kunnen zij toch in de problemen geraken door het moeten nemen van kredietverliezen als bedrijven omvallen.

Rabobank stopt met rentevergoeding op certificaten

Nu heeft de Rabobank ook aangeven voor de komende drie kwartalen de rentevergoeding op haar certificaten te stoppen. De Rabobank betaalde altijd 6.5% op de nominale waarde van 100. Lange tijd handelde de koers ver boven de 100 (zelfs boven de 130). Veel klanten van de Rabobank hebben deze certificaten en zagen deze vaak als een erg veilige belegging in plaats van het geld te storten op de spaarrekening of te stoppen in aandelen. De Rabobank schaadt nu het vertrouwen van haar klanten. Een riskante zet.

Erg verrassend

Het is erg verrassend dat de Rabobank stopt met het betalen van de rentevergoeding. Het is geen dividend, want de certificaten zijn geen aandelen maar achtergestelde leningen. De ECB had het alleen over dividenden. De Rabobank was waarschijnlijk ook helemaal niet genoodzaakt de rentebetalingen te stoppen. De balans is sterk. Daarnaast gaat de Rabobank de gemiste rente ook niet inhalen achteraf, zo lijkt. Het is erg vreemd dat de Rabobank kiest het vertrouwen van de investeerders zo te schaden aangezien dit niet nodig lijkt.

Certificaten zijn minstens zo risicovol als aandelen

De Rabobank certificaten zijn geen veilige belegging en momenteel handelt de koers rond de 90, wat zeker niet goedkoop is. Met de achtergestelde leningen staat u achter in de rij, vergelijkbaar met de aandeelhouders. Gaat het helemaal mis met de Rabo dan bent u dus ook uw totale inleg wellicht kwijt. Daarnaast hebben de Rabo certificaten niet de upside die aandelen hebben. Een aandeel ING kan van 5 euro naar 15 euro in goede tijden. De Rabobank certificaten zijn achtergestelde leningen. De upside in de koers van deze leningen is beperkt. Hoe hoger de koers, hoe lager het effectieve rendement. De Rabo certificaten zullen niet snel boven de 130-140 uitkomen. Dat lijkt een beetje het plafond. Daarnaast heeft de Rabo de mogelijkheid de leningen af te lossen op 100. Dat zullen ze niet snel doen, maar dat kleine risico houdt de koers wel weg van heel hoge niveaus. De koers van bijvoorbeeld ING is gehalveerd in de afgelopen maanden. De Rabo certificaten staan nog steeds rond de 90. Een halvering van de top zou betekenen dat het rond de 70 zou kunnen staan. Het is goed om te beseffen dat de achtergestelde leningen (certificaten) eigenlijk verkapte aandelen zijn zonder de upside die aandelen hebben. Het lijkt allemaal minder risicovol, maar een aandeel ING of ABN heeft wellicht een veel betere lange termijn payoff dan de Rabo certificaten met ongeveer hetzelfde product risicoprofiel.

Wilt u meer lezen over aandelen zoal deze en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.