Kansen in de opkomende markten : Chinese aandelen

Door Robert Secker, Investment specialist in M&G's emerging markets team

De Chinese markt heeft het sinds het begin van deze crisis opmerkelijk goed gedaan. Ze is zelfs een van de best presterende aandelenmarkten ter wereld, wat misschien verrassend is gezien het feit dat het virus daar is ontstaan en dat de Chinese economie altijd beschouwd werd gezien als een indicator voor de wereldwijde economische groei.

Robert secker
Robert Secker
De binnenlandse markt (CSI 300) heeft het relatief gezien veel beter gedaan sinds de piek in januari. De MSCI China Index, die misschien wel representatiever is voor de aandelen die internationale beleggers kunnen verhandelen, is met ongeveer 20% gedaald en ligt daarmee ruim voor op het bredere universum van de opkomende markten (MSCI Emerging Markets), van de Aziatische markten (MSCI Asia Pacific ex Japan) en Japan (TOPIX).

Waarom? Ten eerste behoort de Chinese markt tot de meest op de thuismarkt gerichte beurzen ter wereld : ongeveer 90% van de inkomsten wordt gegenereerd door bedrijven die een binnenlands karakter hebben. Ten tweede worden de Chinese indices (exclusief de 'A'-aandelen/CSI 300) zeer sterk vertekend door twee aandelen, Tencent en Alibaba (noteringen in HK en de VS). Beiden zijn goed voor ongeveer een derde van de index en hebben zeer goed gepresteerd. Maar naast deze twee aandelen hebben de meeste bedrijven en sectoren in China zich beter gedragen dan hun collega's in de ontwikkelde markten, dankzij de snelle corrigerende maatregelen genomen tijdens de crisis en dankzij een technische factor - de markt voor A-aandelen is alleen echt beschikbaar voor binnenlandse beleggers. Chinese binnenlandse beleggers hebben weinig mogelijkheden om hun geld te plaatsen - ze kunnen het niet uit het land halen. Gezien de fiscale stimuli die ze gekregen hebben, is het zeer waarschijnlijk dat een groot deel van het geld uiteindelijk op de beurs terecht is gekomen.

De structuur van de Chinese aandelenmarkt is met de jaren ook veranderd. Hij is nu veel minder cyclisch dan in het verleden, dankzij de minimale weging van de sector energie en grondstoffen. Dat verklaart opnieuw de veerkracht van de Chinese markt tijdens deze beursdaling.

De waarderingen liggen ver boven de vorige dieptepunten

De waarderingen op de Chinese aandelenmarkt liggen nog steeds ver boven de vorige dieptepunten. Maar de bedrijven op de Chinese markt zijn vandaag niet dezelfde als in het verleden. Nemen we de 12-maands termijn-koers-winstverhouding van de MSCI China Index, dan zien we dat de markt 32% boven het niveau ligt van toen de technologische zeepbel barstte, en dat die 40% duurder is dan bij het dieptepunt na de wereldwijde financiële crisis. Dit betekent dat de markt momenteel op een termijn-koers-winstverhouding handelt die 34% boven de gemiddelde waardering [1] bij het dieptepunt ligt.

Gezien de veerkracht van China in deze periode zouden waardebewuste beleggers in opkomende markten (EM) op zoek kunnen gaan naar wat winst in deze meer veerkrachtige aandelen. De winst zouden ze kunnen beleggen in andere delen van het EM-universum, waar we zeer grote koersdalingen gezien hebben. Zoals altijd blijft een kritische aandelenselectie van groot belang.