Q2 Outlook: Een wereld uit balans

2020 wordt hoogstwaarschijnlijk een verloren jaar door coronacrisis

Daar gaat Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank, vanuit in haar Q2 Outlook, een vooruitblik voor het komende kwartaal.

`De virusuitbraak heeft drie grote macro-impulsen in gang gezet: een wereldwijde vraagschok, een wereldwijde aanbodschok en een olie-oorlog die de prijzen tot een meerjarig dieptepunt heeft gedwongen. Deze laatste ontwikkeling zal leiden tot een enorme kapitaalvernietiging en binnenkort tot structurele werkloosheid.´ ,aldus beursexpert en hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank.

Saxo Bank benadrukt in haar vooruitblik dat de impact van het coronavirus bijna garandeert dat 2020 een verloren economisch jaar wordt, waarbij de beleidsmakers alles uit de kast moeten halen om een echte, wereldwijde recessie aan te pakken.

In deze vooruitblik bespreekt de bank volgende onderwerpen:

  • De vooruitzichten voor aandelen zijn sinds de bankencrisis nog nooit zo slecht geweest.
  • We zitten in een berenmarkt die enkel kan eindigen als de dollarkoers daalt.
  • China zal als eerste uit de crisis geraken terwijl de recessie voor de VS en Europa nog aanhoudt.
  • De grondstoffensector rekent op fiscale ondersteuning nadat de vraag naar grondstoffen is gekelderd. Als de uitbraak van corona aanhoudt, kan ook de productie in gevaar komen.
  • De huidige crisis komt net voor een belangrijke demografische verschuiving: babyboomers gaan met pensioen net nu er structurele problemen zijn in het mondiale financiële systeem.
  • We bevinden ons op onbekend terrein zowel op het vlak van wereldgezondheid als de financiële markten. De volatiliteit van de markten moet fors lager en beleggers horen de spreiding van hun portefeuille opnieuw in vraag te stellen.