La Financière de l'Echiquier : Vuistregels in tijden van crisis

David Ross, CFA, beheerder internationale aandelen, LFDE

Hoewel de snelheid waarmee de Covid-19 pandemie zich heeft verspreid ongezien is en bijzonder specifiek, heb ik talrijke lessen getrokken uit voorgaande crisissen.

De afgelopen dertig jaar heb ik zeepbellen meegemaakt (Japan in 1990, internet in 1999), valutarampen (Mexicaanse peso in 1994, enz.), de forse toename van overheidsschulden (Rusland in 1998, eurozone in 2010), bepaalde Amerikaanse problemen (verlies van de AAA rating in 2011, shutdown in 1995, 2013 en 2018) en enkele financiële crisissen (1991, 2008). Ik heb eveneens twee Amerikaanse oorlogen met Irak meegemaakt, een terroristische aanslag tegen de Verenigde Staten in 2001 en meerdere epidemieën (SARS in 2003, H1N1 in 2009, MERS en Ebola in 2014).

Het vermogensbeheer steunt op het nemen van intelligente beslissingen. Indien een situatie niet kan worden geanalyseerd, kan je ook geen enkele intelligente beslissing nemen. Dat mijn eerste regel. Indien een intelligente beslissing niet kan worden genomen, neem dan geen enkele beslissing. Zonder analyse is een beslissing immers slechts een veronderstelling, en het laatste wat je wil doen bij het beleggen, is gokken. Indien er geen enkele intelligente beslissing kan worden genomen, kan je volgens mij het beste geen nieuwe beslissing nemen. Aangezien niemand kan voorspellen hoe de Covid-19 epidemie verder zal evolueren, kunnen we niets analyseren. Ik heb dus geen enkele belangrijke wijziging doorgevoerd in het internationale fonds dat ik beheer, en dat sinds de uitbraak van de paniek vorige maand. Wanneer een situatie daarentegen wel kan worden geanalyseerd, is het absoluut noodzakelijk om dit te doen, en om een intelligente beslissing te nemen. Dat was bijvoorbeeld begin maart het geval, toen Saudi-Arabië en Rusland een olieprijzenoorlog ontketenden. Hierdoor gingen de oliewaarden onderuit. Een van zijn vuistregels van in de praktijk stelt dat indien een aandeel onderuitgaat, je de situatie moet analyseren en moet beslissen. Ofwel koopt u bij, omdat u overtuigd bent van het aandeel, ofwel verkoopt u omdat u ongelijk heeft gehad. Heel wat beleggers wachten gewoon af en hopen dat de koers weer gaat herstellen. Hoop is echter geen strategie. In dit specifieke geval heeft onze analyse uitgewezen dat de prijsdaling gerechtvaardigd was door de fundamentals. Daarom hebben we een beslissing genomen, onze fout toegegeven en onze positie verkocht. Maar we hebben zeker niet gewacht. Een andere les die ik kan trekken uit dertig jaar marktervaring, is dat het eerste verlies vaak het beste verlies is. Indien u wil verkopen, verkoop dan. Indien uw analyse juist is, zult u waarschijnlijk later van een betere prijs kunnen profiteren.

Dat belicht een andere les die ik heb geleerd op het terrein: fouten maken is positief. Veel beleggers denken dat ze fouten moeten vermijden om zo risico's te vermijden. Dat is volgens mij de verkeerde manier om geld proberen te verdienen. Indien u een risicoloze belegging wil, kies dan bijvoorbeeld voor Amerikaanse overheidsobligaties. Die hebben een heel laag risico, maar brengen ook weinig op.

Overdreven voorzichtigheid is volgens mij een verliezende strategie voor aandelenbeleggers. Dat kan daarentegen een goede strategie zijn voor een beheerder om zijn carrière te beschermen, maar hierdoor zal hij voor zijn klanten niet veel resultaat boeken. Mijn aanpak is om risico's eerder te gaan aanvaarden, zolang er opbrengst tegenover staat. Maar hoe kan je weten of de verhouding tussen opbrengst en risico goed zit?

Ik beheer een zeer geconcentreerde portefeuille en richt me op mijn beste ideeën. Daardoor ben ik beter op de hoogte van de risico's en het potentiële rendement van elke belegging. Persoonlijk denk ik dat het ideale aantal aandelen in portefeuille zowat dertig bedraagt. Ik kan immers vijftig of honderd dossiers nooit perfect kennen en beoordelen.

Een laatste advies om deze volatiele markten het hoofd te bieden is afkomstig van mijn eerste vuistregels: mooie bedrijven zijn zelfden goedkoop, goedkope aandelen zijn zelden uitblinkers. Dat is een regel die ik al dertig jaar respecteer. Zelfs na de recente brutale correctie op de markten is het een van die zeldzame momenten waarop je mogelijk aandelen vindt die zowel goed als uitstekend zijn