Robeco: Risico in aandelen kan twee kanten op

Aandelenbeleggers breken zich het hoofd over de vraag of de bodem in de koersen voor of achter ze ligt. Historisch gezien is het te vroeg om de bodembel te luiden, maar volgens Robeco loopt het misschien dit keer anders.

‘Pessimisten wachten misschien wel op een dieptepunt dat al geweest is’, schrijft strateeg Peter van der Welle van Robeco in de maandelijkse outlook van het multi-asset team. ‘Hoewel de impliciete volatiliteit wel is afgenomen na een piek die nog hoger lag dan die van de Grote Financiële Crisis in 2008, blijft de transparantie gering en is de volatiliteit van aandelen nog steeds ongeveer vier maal zo hoog als het historisch gemiddelde.’

In het verleden bleken eerste oplevingen, zoals de sprong omhoog van de Dow Jones-index met meer dan 10% in één dag vorige week, over het algemeen gevolgd te worden door een verdere daling. Echter, zo stelt Van der Welle, het herstel kan na opheffing van de lockdowns sneller verlopen dan anders en ook zijn de stimuleringsmaatregelen waartoe centrale banken en regeringen besloten ‘ongekend’.