Ebury: inspanningen FED amper succesvol

De inspanningen van de Federal Reserve om de behoefte aan dollars in de wereld op te vangen door de markten te overspoelen met liquiditeiten, zijn tot nu toe slechts gedeeltelijk succesvol geweest. Terwijl de stress op de interbancaire kredietmarkten is afgenomen tot minder zorgwekkende niveaus, heeft de Amerikaanse dollar zich vorige week hard opgesteld, omdat de greenback voorlopig nog steeds de belangrijkste veilige haven is.

De dollar steeg ten opzichte van alle andere belangrijke valuta in de wereld, met als enige uitzondering de Russische Roebels. Deze laatste werd gestimuleerd door de sterke opleving van de olieprijzen uit de multi-decennium dieptepunten, ingegeven door het nieuws dat de olieproducenten dichter bij een verlaging van de productieniveaus kwamen.

De economische gegevens wereldwijd varieerden van slecht tot vreselijk, afhankelijk van het exacte tijdstip waarop ze werden verzameld in de afgelopen maand. De meest recente cijfers, de Amerikaanse werkloosheidsclaims en de PMI-indices van de Eurozone voor bedrijfsactiviteiten, lieten allemaal de slechtste niveaus zien die ooit zijn geregistreerd, hoewel dit grotendeels werd verwacht.

De meeste economische gegevens van deze week zullen vrij achterhaald zijn. Een uitzondering hierop vormen de wekelijkse werkloosheidsclaims uit de VS, waar een ander record wordt verwacht, en in combinatie met de vorige twee zullen we een volledig beeld kunnen schetsen van de schade die is aangericht op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Eurogroep-vergadering op dinsdag zal een ander aandachtspunt zijn voor traders, aangezien de publieke reacties op de crisis de belangrijkste drijvende kracht achter de marktbewegingen zijn geworden.

GBP

De bedrijfsactiviteiten van PMI in het Verenigd Koninkrijk waren verschrikkelijk, maar niet zo somber als elders in Europa. Dit is echter een schrale troost, omdat het waarschijnlijk een weerspiegeling is van het feit dat het Verenigd Koninkrijk achterop is geraakt bij het opleggen van de lockdownmaatregelen, en we verwachten dat de volgende cijfers nog slechter zullen zijn. Het economische nieuws van deze week zal van beperkt nut zijn. Belangrijker zal het nieuws zijn over de uitrol van de programma's voor het midden- en kleinbedrijf en de inkomenssteun van zowel de Britse regering als de Bank of England.

EUR

De PMI-nummers buiten de eurozone waren zo somber als kon worden verwacht, gezien de snelle invoering van lockdownmaatregelen in de meeste landen. Het Italiaanse getal, met 17, was waarschijnlijk het laagste getal dat ooit in deze reeks in een land is geregistreerd. Te midden van de vreselijke cijfers zien we reden tot voorzichtig optimisme. De omvang van de reactie van de afzonderlijke landen en de eurozone als geheel is enorm en komt overeen met de omvang van de crisis. En de besmettingscijfers in zowel Spanje als Italië lijken erop te wijzen dat het ergste van de crisis nu achter de rug is.

USD

Het bloedbad op de Amerikaanse arbeidsmarkt werd benadrukt door de nieuwe recordclaims die wekelijks zonder werk worden vastgesteld. Het loonlijstrapport voor maart is weliswaar niet zo slecht, maar minder zinvol omdat het onderzoek halverwege de mars werd uitgevoerd, voordat de meeste staten van de VS verschillende gradaties van lockdown verordenden. De massale vernietiging van banen wijst op een zwakte van de Amerikaanse economie tijdens een tijdelijke sluiting: het ontbreken van bescherming van banen en een mechanisme om het ontslag van werknemers te reguleren en te vertragen betekent dat de klap voor de werkgelegenheid in de VS waarschijnlijk groter zal zijn. Op een bepaald moment in de komende weken verwachten we dat de markten zich dit zullen realiseren en dat dit zal resulteren in een opleving van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.