Overzicht corona-investmentnieuws: Opkomende markten kijken naar olie en China

Hieronder vindt u een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van maandag, opgesteld door Bellier Financial

Olie en opkomende markten

De koersen van staatsobligaties uit opkomende markten zijn hard geraakt door de coronacrisis. Hun herstel is in grote mate afhankelijk van de heropening van de Chinese economie en hoe de olieprijs zich ontwikkelt. Dat schrijft Chris Iggo, CIO Core Investments bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers in zijn wekelijkse analyse ’A view from the markets’.

Overheden van opkomende landen zijn niet alleen afhankelijk van de binnenlandse economie en belastingopbrengsten, maar ook van inkomsten uit export van grondstoffen waarover zij controle hebben. Het ineenstorten van de olieprijs heeft de financiële positie van energie-exporterende opkomende landen danig verzwakt. Ook is het vertrouwen van beleggers in schuld uit opkomende markten onlosmakelijk verbonden met de heropening van de Chinese economie en de daaraan verbonden handel.

Vorige week voerden de Verenigde Staten de druk op Rusland en Saoedi-Arabië op om hun conflict bij te leggen en productie te beperken. Hierop beleefde de olieprijs zijn sterkste stijging in een dag ooit, wijst Salah Bouhmidi, head of markets bij IG in een Twitterbericht. De prijs is sindsdien weer iets gedaald.

Chinees vastgoed

De geleidelijke afkoeling van de kantorenmarkt in Shanghai en Beijing sinds 2018 kwam voort uit de verhoogde kans op een Chinese economische verzwakking als gevolg van de dreigende ontkoppeling van de twee grootste economieën ter wereld. De neergang is met de uitbraak van Covid-19 versneld en de Chinese transactievolumes zullen komende maanden vrijwel zeker nog een tik krijgen.

Maar nu China de verspreiding van het virus onder controle lijkt te krijgen, geven prijsontwikkelingen in Peking en Shanghai ons ook een blik op de post-pandemische toekomst van andere wereldsteden. Dit concludeert Real Capital Analytics in het nieuwste Insights-rapport over de impact van het coronavirus op de wereldwijde vastgoedbeleggingsmarkten.

Benoeming adviseur

Federal Reserve Bank van New York heeft aangekondigd Pimco te benoemen als externe adviseur en investeringsmanager voor het obligatie-opkoopprogramma Commercial Paper Funding Facility (CPFF). In de aankondiging zei de New York Fed dat Pimco is geselecteerd voor deze rol op basis van de ‘kennis en ervaring in de commercial paper-markt en in kredietrisicobeheer, alsmede operationele en technologische capaciteiten.’