Nagelmackers ziet stabilisatie

Deze week hebben de markten zich teruggetrokken. Nu, in het licht van de voorgaande weken, lijkt deze daling meer op een vorm van stabilisatie.

Wat de actualiteit betreft, herhaalt de geschiedenis zich: na Europa is het de beurt aan de Verenigde Staten om te beseffen dat het geen slechte griep is. Vorige week was 20% van de bevolking opgesloten, de Verenigde Staten zit nu op 75% en de planeet op 50%! De onderstaande grafiek, die de kloof tussen de regio's laat zien, geeft een hint van de donkere dagen die voor de Amerikanen in het verschiet liggen... Aan de andere kant heeft president Trump contact gehad met Saoedi-Arabië en Rusland om hen ervan te overtuigen hun olieproductie te beperken.

Zoals we drie weken geleden al hadden geanalyseerd, is de lage prijs van zwart goud een echte bedreiging voor Texaanse producenten, een onhoudbare situatie voor Trump. Tegen een achtergrond van hoop zijn de prijzen weer gestegen. Toch heeft Rusland snel ontkend dat de Amerikaanse tweet een akkoord heeft aangekondigd om de productie te verminderen... het verhaal is nog niet voorbij! Laten we ten slotte nota nemen van dit goede nieuws met een aantal obligatie-uitgiften waar veel vraag naar was, waardoor de kredietspreads konden worden verkleind (en dus de prestaties konden worden verbeterd).

Coronavirus Covid-19 2020

Corona2020

Het economische nieuws bestond uit twee belangrijke stukken:

De toonaangevende PMI-indicatoren voor Europa hebben de prognose van vorige week bevestigd. Deze zijn iets verslechterd voor de Euro-Zone. Deze woensdag ontdekten we de fabricage-indicatoren voor een hele reeks Aziatische landen: Korea, Taiwan, de Filippijnen, Vietnam, Japan, ... Landen die dus vooroplopen in deze crisis en de eerste tekenen geven van het soort herstel waarop we kunnen hopen. En afgezien van Taiwan, dat van februari tot maart een lichte opleving kent (50,4 van 49,9), daalt Korea (44,2 van 48,7) en Japan (44,8 van 47,8). China herstelde zich tot 50 van 40, wat nog steeds historisch laag is. Het scenario van een geweldige opleving van de economische activiteit neemt water in de mond. In deze geglobaliseerde economie is Azië afhankelijk van onze orders, net zoals wij afhankelijk zijn van die van hen, en natuurlijk van de Amerikanen.

Maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidsgegevens werden vrijdag vrijgegeven. Van het record van vorige week van 3,28 miljoen werkzoekenden zijn we gestegen naar 6,65 miljoen. Dit cijfer is in overeenstemming met het belang van de inperking en heeft de markten deze vrijdag niet in beweging gebracht (zonder ze gelukkig te maken, natuurlijk). De drempel van 10 miljoen werkzoekenden werd genoemd.

Wat betreft de investeringsstrategie zijn wij van mening dat we niet aan het einde van het slechte nieuws zijn, zoals de PMI-gegevens over de Aziatische economie deze week of de verslechtering van de gezondheid in de Verenigde Staten. De bedrijfswinsten van het eerste kwartaal, die in de komende twee weken zullen beginnen te bloeien, zullen een moeilijke situatie laten zien. Ratingbureaus hebben ook een aantal emittenten onder de loep genomen en we kunnen een downgrade verwachten. Het beleggingscomité, dat nog steeds wekelijks vergadert, zet zijn wapens in de lucht: we selecteren specifieke producten (op China, Duitsland, of inflatie) die een gerichte herpositionering op het juiste moment mogelijk maken.