Activa-locatie: bazooka-beleid

Bijdrage geschreven door Pictet

De wereldeconomie komt tot stilstand

Bijna één persoon op drie in de wereld bevindt zich in een lockdown om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, waardoor fabrieken en winkels wereldwijd sluiten.

De ernst van het probleem waarmee beleidsmakers worden geconfronteerd, blijkt uit meest recente cijfers van het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, een recordhoogte van 3,28 miljoen in de week van 21 maart. Deze tendens vertegenwoordigt een stijging van meer dan 3 miljoen ten opzichte van de vorige week.

In dit klimaat zullen de bedrijfswinsten net als de dividenden ongetwijfeld kelderen. Financiële markten ervaren daarom een duizelingwekkende volatiliteit.

Zo daalde de S&P 500-index binnen enkele weken met 35 procent, een daling die vergelijkbaar is met die van Black Monday in 1987 en de crash van 1929.

Drastische tijden vereisen ingrijpende maatregelen, en dat is precies wat centrale banken en overheden wereldwijd doen.

We verwachten dat centrale banken dit jaar stimulerende monetaire maatregelen zullen nemen die gelijk zijn aan maar liefst een tiende van het mondiale bbp, terwijl fiscale versoepeling resulteert in circa 4% van de economische productie.

Dankzij deze reel moedige, gecoördineerde maatregelen denken wij dat de wereldeconomie een langdurige downturn kan voorkomen.

Maar beleggers mogen hun aandacht niet verslappen. De financiële markten zullen de komende weken opnieuw volatiel worden wanneer een duidelijk beeld geschetst kan worden van de economische schade als gevolg van de pandemie. Om deze redenen blijven we neutraal tegenover aandelen en obligaties.

Maandelijks asset-allocatie overzicht

Assetallocatiebeleggen

Uit onze conjunctuurcyclus -analyse blijkt dat de wereldeconomie dit jaar met 0,4 procent krimpt. De economieën in de geïndustrialiseerde landen, vooral in de eurozone aan kop, terwijl die in de opkomende landen aangevoerd door China dat zich herstelt, beter zouden moeten presteren.

In het recente epicentrum van de uitbraak, gaat China geleidelijk weer aan het werk. Op basis van de landelijke consumptie van kolen, schatten we dat de Chinese economie voor meer dan 80% is genormaliseerd.

Het economisch herstel zou daarom net zo krachtig kunnen zijn als de eerder geconstateerde vertraging. De op één na grootste economie ter wereld zal dit jaar met 2 procent groeien, hoewel dit nog steeds niet is wat nodig was om de doelstelling van Peking te bereiken om het bbp en het inkomen in het decennium tot 2020 te verdubbelen.