AXA IM: Traag economisch herstel gloort

Nu de lockdowns effect lijken te hebben, gaan de eerste stemmen op voor versoepeling van de maatregelen in Europa. Volgens hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group gloort langzaam herstel.

Het epicentrum van de pandemie verschuift naar de Verenigde Staten, dat nu de meeste Covid-19 besmettingen telt, wijst Moëc in zijn wekelijkse Macrocast-commentaar op de website van AXA Investment Managers. Na China, lijken de zwaarst getroffen Europese landen nu over de viruspiek heen.

Moëc ziet het zwaar getroffen Italië als voorbeeld voor andere landen. Het bereikte als eerste grote Europese land de besmettingspiek. De econoom gaat er nu van uit dat de lockdown gemiddeld een week of 5 tot 6 zal duren.

De snelheid van het herstel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo zal blijken hoe effectief de noodmaatregelen zijn geweest om de inkomensdaling van consumenten te beperken en hoe hun spaargedrag is veranderd. Het is niet vanzelfsprekend dat opgepotte middelen direct uitgegeven worden na verlichting van maatregelen, aldus Moëc. Mensen houden liever wat cash achter de hand en restaurants zullen niet direct vollopen. De econoom maakt zich vooral zorgen over de bedrijfsinvesteringen. Enerzijds kampen bedrijven met onderbezetting van hun productieapparaat. Anderzijds willen ze na deze ervaring aanvoerlijnen verkorten, voorraden vergroten en minder afhankelijk worden van externe financiering. Dit gaat ten koste van middelen die anders beschikbaar waren voor investeringen.