Commentaar op Europese aandelen: voorkeur Duits vastgoed

Door Aaron Barnfather, portefeuillebeheerder, Europese aandelen bij Lazard Asset Management

Aaronbarnfather
Aaron Barnfather
“We zijn nu op een plek waar de markt het gevoel heeft dat hij de risico's en de beloningen kan gaan omzeilen. De mensen gaan weer aan het werk in China en het aantal besmettingen lijkt op sommige plaatsen in Europa een piek te bereiken, wat hoopgevend is. De westerse economieën hebben dit soort hartaanvallen echter niet zien stoppen in de vorm van economische activiteit zoals die ooit in de geschiedenis heeft plaatsgevonden.”

“Op dit moment reageert de Europese markt op het overheidsbeleid, in plaats van op de gevolgen van het virus zelf. De Europese regeringen zijn verder gegaan dan de VS om hun economieën te sluiten en in een of andere vorm van lockdown te gaan, wat op korte termijn een grotere economische impact heeft op de aandelenmarkt. De markt mist echter een belangrijke factor - alle regeringen moeten proberen hun economie te ondersteunen als de economische groei stopt. De werkloosheid is in de Europese landen hoger dan in de rest van de wereld, maar de efficiëntie van de socialezekerheidsstelsels zou de reden kunnen zijn dat Europa zich de komende weken en maanden zal onderscheiden in deze recessie en dat de regeringen in staat zijn om de vraag van de consumenten rechtstreeks te ondersteunen.”

“Het probleem met dit soort economische stilstand is dat het een grote invloed heeft op de binnenlandse economie (bijv. winkels, restaurants en kleine tot middelgrote ondernemingen). Deze bedrijven hebben nu geen cashflow meer, en ze zijn er niet op gebouwd om dit te weerstaan. Grote bedrijven die de neiging hebben om grotere, meer gediversifieerde kasstromen te hebben, zien er in deze scenario's veel robuuster uit, wat waarschijnlijk de reden is dat we een sterkere prestatie hebben gezien in aandelen met grote kapitalisatie.”

“De belangrijke kans die door deze verkoop werd gecreëerd, is dat het een gesynchroniseerde verkoop is geweest, waarbij de aandelen samen met elkaar zijn gedaald. We zijn in staat geweest om aandelen met een hogere schuldenlast te verkopen en bedrijven te kopen met een sterkere balans en een hoog rendement op de investering. We hebben ons ook gericht op bedrijven met een absolute waarde, zoals Duitse vastgoedbedrijven, die woningen verhuren en dus niet blootgesteld zijn aan de problemen van de detailhandel en de kantoorsector.”