MFS: Vraag en aanbod blijven zwak zolang 'social distancing' nodig is

De oplossing voor de huidige crisis ligt niet in stimulerende monetaire en begrotingsmaatregelen. Deze zullen de klap wel wat verzachten, maar het is niet voldoende: we hebben te maken met een gezondheidscrisis en zolang ‘social distancing’ nodig is, zullen zowel de vraag en het aanbod zwak blijven. Dit stelt de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.

“Er zal meer onrust komen op de financiële markten, de volatiliteit zal voorlopig niet verdwijnen. De markten waren snel met de aanname dat er een zware economische neergang komt en ze zullen ook al anticiperen op een herstel, nog voordat de data dit aangeven. Wij adviseren dan ook om wat activa in te kopen die te sterk gedaald zijn en die de moeilijke periode goed door kunnen komen.”

“Beleggers kunnen in deze crisis moeilijk de bodem voorspellen, omdat deze vooral zal worden aangegeven door gezondheidsexperts. Maar we kunnen wel activa identificeren die goedkoop is geworden en waarvan we vinden dat ze een aantrekkelijk risico-rendement hebben, dat de komende maanden bovendien verder zal verbeteren. We zoeken die ondergewaardeerde effecten, met name bedrijfsleningen van goede kwaliteit, waarvan de koersen met de markt mee zijn gedaald, maar die naar onze inschatting goed stand kunnen houden wanneer de markten langduriger in een risicomijdende modus blijven. We kijken eerder ook naar harde valuta dan naar papier in lokale valuta, aangezien we wereldwijd politieke maatregelen tegen de cyclus in kunnen verwachten om inflatie laag te houden.”