Actief in- en uitstappen nutteloos, met stoplosses mist u snel de goede hersteldagen

In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt. Johan Cruijff

Door Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck

Zeker in tijden van grote prijsschommelingen op de beurs komt de vraag vaak boven: Wanneer moet ik instappen? Of juist uitstappen? In kranten en op het journaal zijn ze er heel goed in een rendementsgrafiek te tonen waar het overduidelijk was dat u zes maanden geleden had moeten instappen. Of juist twee maanden geleden had moeten uitstappen. Wat is de wereld toch simpel… achteraf!

Martijnrozemuller
Martijn Rozemuller

Handelen is zilver, vasthouden is goud

Zelf ben ik geen voorstander van actief in- en uitstappen. Waarom? Omdat het heel moeilijk is hiermee waarde te creëren. Markten reageren zeer onvoorspelbaar op nieuws. Neem COVID-19. Het nieuws hierop is druppelsgewijs binnengekomen. Op sommige berichten werd helemaal niet gereageerd, op andere juist heel heftig. Zowel in positieve, als in negatieve zin. Zelfs goedgetrainde beleggingsspecialisten die zich de hele dag op het nieuws concentreren, veelal met de hulp van krachtige computers, weten door hun beslissingen geen meerwaarde te creëren. Zo blijkt wel uit de teleurstellende rendementen van de meeste actief beheerde fondsen.

Te laat instappen kan overigens zeer onvoordelig voor uw rendementen uitpakken. In de onderstaande grafiek wordt de rendementsontwikkeling van de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF getoond sinds zijn introductie in 2011. De blauwe lijn geeft het rendement van de ETF weer. De grijze lijn indien de 10 handelsdagen gemist worden waar de ETF het meest gestegen is. Het verschil moge voor zichzelf spreken.

Effect van missen van 10 meest positieve handelsdagen

Totaalrendement van een investering van €100

Vaneckvectorsglobalequalweight

Bron: VanEck. Gegevens voor de periode 14-4-2011 (introductiedatum van het fonds) tot 31 maart 2020. De rendementen zijn totaalrendement, inclusief herbelegging van de dividenden. We gebruiken bruto dividenden uitgegaan, exclusief aftrek van dividendbelasting. De reden is dat de dividendbelasting door Nederlands belastingplichtigen terug te vorderen of te verrekenen is. Voor specifieke rendementscijfers van de genoemde fondsen verwijzen wij u graag naar de productpagina’s op onze website.
In het verleden behaalde rendementen zijn geen betrouwbare indicator voor de toekomst. Dit geldt ook voor historische marktrendementen.

In het verleden gesimuleerde rendementen….

Laat u vooral ook niks wijsmaken door gesimuleerde rendementen. Ook wel back-tests genoemd. Die tonen namelijk (verrassenderwijze) in het algemeen gouden bergen aan. Het is echter niet moeilijk om achteraf een beleggingsstrategie te bepalen die in het verleden fantastisch zou hebben gewerkt. Of dit in de toekomst zo zal zijn, is daarentegen zeer de vraag.

Risicopremie

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept keer op keer het volgende: beleggen zou op de lange termijn door een risicopremie beloond moeten worden. Door uw geld te investeren, loopt u risico: koersrisico, valutarisico, etc. Dit risico moet financieel gecompenseerd worden en dat is het verwachte positieve beleggingsrendement. Door uit te stappen, al is het maar tijdelijk, loopt u deze risicopremie mis. Daarbij zullen transactiekosten door herhaaldelijk in- en uitstappen toenemen.

Stop-loss versus herweging

Sommige beleggers leggen zogenaamde “stop-loss” orders in. Zo’n stop/loss limiet wordt bijvoorbeeld ingelegd op 15% onder de aankoopwaarde. Zakt het effect tot dat niveau, wordt het automatisch verkocht. De gedachte is dat een verlies tot dit niveau nog te verdragen is. Mijns inziens is dit niet de juiste benadering. Zeker over langere periodes is de kans heel aanzienlijk dat het effect door natuurlijke fluctuaties een keer de stop-loss grens passeert. Indien u dan uitstapt, mist u eventuele daaropvolgende koersstijgingen.

Mocht u koerswinsten willen verzilveren, kunt u overwegen uw allocatie tussen beleggingscategorieën af en toe actief te wijzigen. Als bijvoorbeeld uw aandelen zijn gestegen, zou u een deel kunnen verkopen en met de opbrengst obligaties kopen. En vice versa. Zo blijft u altijd geïnvesteerd en profiteert u van de risico-premie.

Onze VanEck Vectors Multi Asset Allocation UCITS ETFs doen dit overigens voor u. Ieder jaar worden ze herwogen. Indien een beleggingscategorie relatief gestegen is, wordt zijn gewicht gereduceerd en verdeeld over de andere beleggingscategorieën.

De volgende grafiek vergelijkt het rendement van de VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF met

  • de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF normaal, of
  • de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF in combinatie met een 15% stop-loss, waarna niet meer opnieuw ingestapt wordt.

    Stop-loss strategie versus een gebalanceerde strategie.

    Totaalrendement van een investering van €100

    Koersvaneckvectorsglobalequalweight

    Bron: VanEck. Gegevens voor de periode 14 april 2011 – 31 maart 2020. Er zijn materiële verschillende tussen beide ETFs: onder andere belegt de VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF in meerdere beleggingscategorieën, terwijl de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF alleen in aandelen belegt. Daarnaast belegt de VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF in 400 effecten, terwijl de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF in 250 effecten belegt. Ook is er een verschil in geografische blootstelling. Deze grafiek is gebaseerd of daadwerkelijke rendementen van onze ETFs. Voor specifieke rendementscijfers van de genoemde fondsen verwijzen wij u graag naar de productpagina’s op onze website.

    In het verleden behaalde rendementen zijn geen betrouwbare indicator voor de toekomst.

    U ziet dat met de stop-loss strategie alleen het 15% verlies verzilverd zou zijn. Met de andere strategieën, daarentegen, zou u na de initiële teruggang weer van lange termijn koersstijgingen hebben geprofiteerd. De VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF is nooit meer dan 15% onder het uitgifteniveau gedaald. Het voorbeeld illustreert het marktrisico van beleggen. Een koersval van 15% (of soms ook beduidend meer, zoals we de afgelopen weken hebben kunnen meemaken) kan erbij horen. Overigens geldt dat net na een grote koersval de marktomstandigheden ongunstig kunnen zijn om uit te stappen. Verhoogde volatiliteit kan market makers ertoe brengen de verschillen tussen bied- en laatprijzen te verhogen, wat uw transactieprijs ongunstig kan beïnvloeden.

    Tot slot

    Aan het eind van vorige week, na alle hectiek op de beurs, nam ik op vrijdagavond een goed glas rode wijn. Een mooie Brunello uit 2011. Ik realiseerde me dat ik ook in dit geval bijna 10 jaar geduld nodig had gehad om tot een mooi resultaat te komen. Qua beleggingen houd ik ook nu maar weer de lange termijn in het hoofd.