Goud nog steeds veilige haven in onrustige markten - Invesco Goud ETC ziet record van USD 10 miljard AUM

De Physical Gold Exchange Traded Commodity (ETC) van vermogensbeheerder Invesco heeft voor het eerst in de 10 jaar dat het fonds bestaat de grens van 10 miljard dollar aan AUM bereikt. In het eerste kwartaal van 2020 was een record instroom in de ETC te zien. Sinds het begin van het jaar nam de omvang van de ETC in termen van de onderliggende waarde met 40% toe. Zonder rekening te houden met de stijging van de goudprijs, is de stijging 30%.

In de maand maart was de netto nieuwe instroom alleen al US$1.7 miljard, meer dan welke exchange-traded product (ETP) in Europa ook. De sterke stijging betekent ook dat de ETC ook de grootste in Europa genoteerde ETP van Invesco is. Invesco's ETC biedt beleggers de laagste total cost of ownership in Europa met een vaste vergoeding van 0,19% per jaar en historisch lage spreads van doorgaans tussen 2-3 basispunten. Zelfs in maart, toen de goudmarkt zwaar onder druk kwam te staan als gevolg van de wereldwijde onzekerheid op de markten, bleven de spreads van de Invesco ETC krapper en stabieler dan die van concurrerende producten.

Edwin Mars, Head of Benelux ETF Business Development bij Invesco zegt:

“Beleggers gebruiken ETC’s in hun asset allocatie om exposure te krijgen naar goud vanwege hun liquiditeit en lage kosten - zelfs in tijden van abnormale marktstress, recordspreads en wanneer traditionele fysieke handelsroutes en infrastructuren worden beperkt of zelfs gesloten. Inderdaad, ETC's hebben het kwartaal buitengewoon goed doorstaan en leverden uitzonderlijke waarde voor beleggers in een tijd van grote volatiliteit en marktdisruptie.”

Goud is tijdens de recente onrust op de markt een ‘veiligere haven’ gebleken dan de meeste andere activa, en de vraag van beleggers is blijven groeien. We verwachten dat deze vraag in de nabije toekomst zal aanhouden, aangezien beleggers gebruik willen maken van de voordelen van ETC's, om eenvoudig hun portefeuilles te herbalanceren.”