Overzicht corona-investmentnieuws: Pandemie leidt tot langdurig lagere rente

Onderstaand vindt u het corona-gerelateerde investmentnieuws van woensdag 15 april 2020, opgesteld door Bellier Financial

Asset management

De huidige coronapandemie leidt tot een New Neutral 2.0, een universum waarin reële rentes langdurig laag of zelfs negatief zijn. Dat schrijft Global Economic Advisor Joachim Fels van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. De Pimco-econoom baseert zich onder andere op de eigen outlook ‘From Hurting to Healing’ en op het onderzoek (getiteld Longer-Run Economic Consequences of Pandemics) van de Federal Reserve Bank of San Francisco en voormalig Pimco-adviseur Alan Taylor. Zij bestudeerden rentes tijdens en na pandemieën sinds de 14de eeuw en concluderen dat deze langdurige economische effecten hebben, waardoor de reële rente decennia na het einde van elke pandemie laag bleef.

Aandelenbeurzen in China, Taiwan en Korea hebben beter gepresteerd dan andere wereldwijde aandelenbeurzen sinds de sell off. Beleggers zouden bij hun allocatie daarom meer op landenniveau moeten denken dan op regioniveau. Dat schrijft Global Head of Fundamental Equities Fabiana Fedeli van vermogensbeheerder Robeco. De oorzaak van dit vroegtijdige herstel kan zijn dat Taiwan en Zuid-Korea belangrijke lessen leerden tijdens de SARS-uitbraak in 2002/2004 en derhalve beter waren voorbereid op de huidige coronavirusuitbraak. Zij leidden zelfs minder onder de uitbraak dan China.

Beleggers moeten nu geduld hebben om verliezen op lange termijn te vermijden. De maatregelen van overheden rondom de coronacrisis hebben erger helpen voorkomen. Dit stemt Paul Flood, portfolio manager bij Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, voorzichtig optimistisch (zie bijgevoegd artikel). Flood concludeert dat geduld de sleutel is tot het vermijden van verliezen op langere termijn: “In een bepaald stadium normaliseren de markten, herstellen de prijzen en neemt volatiliteit af. In een goed gediversifieerde portefeuille, vooral als beleggers enige blootstelling hebben aan activa zoals hernieuwbare energiebronnen en infrastructuur, zouden moeten profiteren van de kansen die zich voordoen aan de andere kant van de huidige crisis.”

Vastgoed

"We blijven open", zegt Charlie MacGregor, oprichter en algemeen directeur van The Student Hotel (TSH) in een video-update waarin hij vertelt over TSH, dat vluchtelingen, virtueel onderwijs en amusement biedt aan inwoners die door Europa gestrand zijn door Covid-19. TSH blijft accommodatie bieden in haar portfolio van 14 hotels in Europa en heeft haar deuren geopend voor sleutelfiguren en ngo's, terwijl de medewerkers van het hoofdkantoor tijdens de crisis op afstand opereerden.

De vraag naar betaalbare en zeer duurzame huurwoningen zal toenemen tot recordhoogte nadat de Covid-19-crisis voorbij is. Dat zegt Europa's grootste investeringsplatform voor woningen Catella Residential Investment Management (CRIM) in een persbericht. De omvang van het CER 1 fonds, het vlaggenschip van CRIM, heeft na een drietal transacties van woningprojecten in Wenen, Hamburg en Vitoria in Noord-Spanje met een totale waarde van €147 miljoen de grens van €1,5 miljard doorbroken.