Overzicht corona-investmentnieuws: Economie eurozone ziet sterkste teruggang

Onderstaand vindt u het corona-gerelateerde investmentnieuws van donderdag 16 april, opgesteld door Bellier Financial

Vooruitkijkend op de vele recessies, concluderen Pimco's experts dat de ongekende beleidsreacties van overheden wereldwijd ernstige recessies dit jaar enigszins kunnen beperken. Nu alle ontwikkelde economieën in het tweede kwartaal van 2020 een diepe duik maken, verwachten de Pimco-analisten dat de eurozone de sterkste teruggang zal zien. China zag waarschijnlijk het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2020, waarna een geleidelijk herstel volgde. De analisten van Pimco concluderen dat de ongekende stimulering van het fiscale en monetaire beleid en de geleidelijke verruiming van de quarantainemaatregelen waarschijnlijk zullen leiden tot een herstel van de activiteiten vanaf de tweede helft van dit jaar. Het is echter mogelijk dat de economische activiteit enige tijd niet het piekniveau van 2019 bereikt. De risico's van mogelijke vertragingen bij het indammen van het virus en het risico op een tweede golf van infecties blijven bestaan.

Portfoliostrateeg Garrett Melson van Natixis IM concludeert dat ‘totdat de risicobereidheid zich herstelt, de deflatoire druk waarschijnlijk zal overheersen en inflatie een droom blijft. “We bevinden ons op onbekend terrein en de toekomst is grotendeels afhankelijk van hoe de crisis in de volksgezondheid evolueert. Door de crisis hebben we geleerd dat eigenlijk alles mogelijk is, maar inflatie zou op dit moment niet de meeste zorgen moeten baren”, stelt Melson.

Het dringt tot beleggers door dat na de Covid-19 crisis het politieke en economische klimaat in de wereld niet meer hetzelfde zal zijn. Een aantal fundamentele veranderingen hebben uiteenlopende beleggingsimplicaties. Dit stelt Justin Leverenz, portfoliomanager van Invesco, in een blog op de website. Hij voorziet een wereld die in het teken staat van enkele krachtige veranderingen, zoals een verschuiving van deflatoire dreigingen naar het opnieuw opduiken van inflatie, meer weerbarstige en volatiele internationale concurrentie (met verminderde samenwerking) en een verdere terugtrekking van het liberale, meritocratische kapitalisme. Hieraan verbindt Leverenz verschillende beleggingsimplicaties. Zo zullen beleggingen die niet gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar het beter doen dan beleggingen in dollars. China zou volgens hem het grote succesverhaal op de aandelenmarkten kunnen worden. Andere opkomende markten modderen waarschijnlijk door, met Indonesië, Filippijnen, Peru en Rusland als mogelijk positieve noten.