ASI over krimp Chinees bbp: meer stimulus op komst

De krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal komt niet als een verrassing. De omvang van de krimp stemt in grote lijnen overeen met de verwachtingen, aldus Aberdeen Standard Investments.

Volgens Hoofd Chinese Aandelen Nicholas Yeo zijn alle ogen nu gericht op hoe de Chinese economie zich herstelt. “De Chinese overheid heeft de economie tot nu toe heel gericht gestimuleerd. De volledige kracht van monetaire en begrotingsmaatregelen is nog niet benut. Ongetwijfeld komt er meer stimulus, waaronder verlagingen en vrijstellingen van belastingen en goedkope leningen.”

“Het bedrijfsleven geeft nu aan wat de negatieve gevolgen kunnen zijn van de uitbraak van het virus op zijn inkomsten. Bepaalde bedrijven en sectoren lijken kwetsbaarder, bijvoorbeeld door hoge schulden, een blootstelling aan de reissector of verstoorde toeleveringsketens.”

“Belangrijk is dat de klanten en toeleveringsketens van nationaal georiënteerde bedrijven grotendeels in China zijn gevestigd. Het grootste deel van hun inkomsten en kosten zijn dus in renminbi. Dat beschermt eveneens tegen de gevolgen van de pandemie in de rest van de wereld en tegen het lopende handelsgeschil met de VS.”

“De balansen van de bedrijven waarin we beleggen zijn gezond. In deze tijden is dat een grote troef. Net als elders in de wereld kunnen Chinese bedrijven met grote kasreserves, robuuste bedrijfsmodellen en een goed management de huidige tegenwind weerstaan en in de nasleep ervan floreren.”

“De Chinese aandelenmarkt zal nog een tijd volatiel blijven, wat kansen biedt voor stockpickers. De MSCI China A Onshore index wordt verhandeld met een koers-boekwaarde van 1,85, ruim onder het langetermijngemiddelde van 2,35.”