Overzicht corona-investmentnieuws: Licht aan het einde van de tunnel voor financiële markten

Onderstaand vindt u het corona-gerelateerde investmentnieuws van vrijdag 17 april, opgesteld door Bellier Financial

Obligaties

Mede door de coronacrisis werd dit jaar al voor $127 miljard aan investment grade-obligaties afgewaardeerd naar het junkniveau, de zogenaamde fallen angels. Pensioenbelegger Legal & General Investment Management (LGIM) voorziet dat daar nog eens voor $470 miljard aan fallen angels bijkomt. “Het regent afgewaardeerde investment grade-obligaties”, schrijft Aimee Bowkett, fondsmanager van LGIM, in een analyse. “In maart zagen we het snelste tempo van downgrades gedurende twee weken, sinds 2002. Bedrijven als Ford en Marks & Spencer zagen de kredietwaardigheid van hun obligaties afgewaardeerd worden naar de junkstatus. “Er zullen er nog meer volgen er”, meent Bowkett, “omdat veel obligaties net boven het junkstatusniveau worden verhandeld.”

De contouren van een gefaseerd herstel van financiële markten zijn reeds zichtbaar. CIO Marc Seidner en Noord-Amerika-econoom Tiffany Wilding, beiden verbonden aan obligatiebelegger Pimco, constateren dat illiquiditeit en gedwongen verkopen binnen de Amerikaanse investment grade-obligatiemarkt afnemen. Financiële markten werden hard geraakt door de coronapandemie. Seidner en Wilding benadrukken dat de humanitaire en economische crisis door het coronavirus zich nog uitbreidt. Echter, door de snelheid waarmee beleidsmakers met ongekende steunpakketten kwamen, beginnen zich de contouren van een herstel van financiële markten af te tekenen. ‘Liquiditeit en fundamentals keren terug’, schrijven Seidner en Wilding in hun analyse.

Olie

De prijsoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland is klein bier vergeleken met de Covid-19-gerelateerde ineenstorting van de vraag naar olie, stelt Laura Sheehan, global research analyst oil & gas sector bij Newton Investment Management. De pandemie zal voor een daling in de vraag naar olie zorgen die dalingen in voorgaande crises doet verbleken, aldus de analist van het Britse onderdeel van BNY Mellon Investment Management in haar blog met de titel Over a barrel?. Op zijn beurt leidt dit tot enorm overaanbod, ondanks de deal om productie te beperken door olie-exporterende landen van afgelopen zondag. De keerzijde is volgens Sheehan lage olieprijzen ervoor zorgen dat opgeschorte productie mogelijk nooit meer terugkomt. De olieprijs kan dan na de crisis hoger komen te liggen dan ervoor. Tegelijkertijd kunnen overheden extra inzetten op investeringen in alternatieve groene energie, wijst de Newton-analist.

Macro

Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco haalt in haar meest recente blog vier portfolio managers van Invesco aan. Vanuit verschillende asset classes kijken zij allen naar manieren hoe beleggers zich kunnen wapenen tegen dreigende risico’s die de Covid-19 pandemie met zich meebrengt. Daarnaast gaan ze dieper in op hoe beleggers zich het beste kunnen positioneren, om zo in te kunnen spelen op een mogelijk herstel van de markten.