Newton: Vraaguitval dwingt energiesector richting alternatieven

De prijsoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland is klein bier vergeleken met de Covid-19-gerelateerde ineenstorting van de vraag naar olie, stelt Laura Sheehan, global research analyst oil & gas sector bij Newton Investment Management.

De pandemie zal voor een daling in de vraag naar olie zorgen die dalingen in voorgaande crises doet verbleken, aldus de analist van het Britse onderdeel van BNY Mellon Investment Management in haar blog met de titel Over a barrel? Op zijn beurt leidt dit tot enorm overaanbod, ondanks de deal om productie te beperken door olie-exporterende landen van afgelopen zondag.

De keerzijde is volgens Sheehan dat lage olieprijzen ervoor zorgen dat opgeschorte productie mogelijk nooit meer terugkomt. De olieprijs kan dan na de crisis hoger komen te liggen dan ervoor.

Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat overheden extra zullen inzetten op investeringen in alternatieve groene energie, wijst de Newton-analist. Dit zal oliebedrijven aanzetten tot versnellen van hun transitie.