China’s ontwaken

China heeft zowel zijn bbp-schatting voor het eerste kwartaal als de economische gegevens voor het eerste kwartaal van maart bekendgemaakt. Het bbp zal naar schatting met 33,8% op jaarbasis (-6,8% op jaarbasis) dalen na een stijging van 6,1% in het laatste kwartaal van 2019 (+6,0% op jaarbasis).

Ondertussen veren de maandelijkse statistieken weer op. De industriële productie ging op jaarbasis van een krimp van 13,5% in januari-februari naar -1,1% van de detailhandelsverkopen van -20,5% naar -15,8% en de investeringsuitgaven van -24,5% naar -9,3%. Ook de krimp in zowel de woningverkopen als de bouw begint te vertragen.

Onze analyse

De inkrimping van het Chinese bbp in het eerste kwartaal ziet er dramatisch uit, maar is niet extreem significant omdat het simpelweg de gevolgen van fabriekssluitingen en lockdownmaatregelen weerspiegelt. De maandelijkse gegevens zijn interessanter omdat ze informatie geven over het tempo van het economische herstel in China.

Over het algemeen lijkt er goede vooruitgang te zijn geboekt in de richting van business as usual in de industrie en de vastgoedsector, wat bevestigt wat al te zien is in de dagelijkse gegevens, zoals het elektriciteitsverbruik en de woningverkoop.

Daarentegen ziet het herstel van de consumentenbestedingen er traag uit temidden van de verslechterende koopkracht van de huishoudens (-3,9% YoY in het eerste kwartaal van 2020) en een vertraging van de werkgelegenheidscreatie (2,29 miljoen in het eerste kwartaal van 2020). Ondanks het feit dat er weinig nieuwe gevallen van Covid-19 zijn gemeld, is het niet uitgesloten dat de consument voorzichtiger is geworden.

Verwacht mag worden dat het herstel in China de komende maanden zal aanhouden, maar de daling van de wereldwijde vraag blijft een belangrijk risico. In reactie hierop zouden de Chinese autoriteiten verdere stimuleringsmaatregelen kunnen nemen.

Brutonationaalproduct China

Bbpchina