Overzicht corona-investmentnieuws: Globalisering als langdurig slachtoffer van Covid-19

De pandemie van het coronavirus dreigt de trend van de-globalisering te versnellen. Maar hoewel de internationale economische betrekkingen mogelijk na het virus veranderen, zal de internationale handel waarschijnlijk nieuwe vormen aannemen in plaats van te worden ondermijnd, stelt Pictet Asset Management-hoofdeconoom Patrick Zweifel in zijn artikel.

Fysieke goederenstromen kunnen afnemen en worden deels vervangen door digitale diensten, zegt Zweifel. Toeleveringsketens zullen verder diversifiëren en regionaliseren, zoals de afgelopen drie decennia in Azië is gebleken. "Waar dit de arbeidskosten verhoogt, kunnen bedrijven compenseren door meer te automatiseren", merkt hij op.

Real Estate Investment Trusts (REIT's) zijn een opmerkelijk slachtoffer van de Covid-19-pandemie. In plaats van de broodnodige bescherming te bieden op de recente bearmarkt, gedroegen REIT's zich de afgelopen weken als economisch gevoelige aandelen", schrijft Lars Kreckel, Global Equity Strategist bij Legal & General Investment Management, in zijn laatste blog.

Waarom? Huurbetalingen lopen veel meer risico dan in een typische recessie, aangezien huurders niet in staat zijn of ervoor kiezen hun verhuurders niet te betalen, waardoor een inkomensachterstand ontstaat. Tegelijkertijd hebben veel REIT's eigen schulden. "Deze combinatie betekent dat de dividenden van REIT's veel meer risico lopen dan normaal", zegt Kreckel.

Niettemin blijven de grote bedreigingen voor REIT's beperkt door langere looptijden, onbenutte kredietlijnen en de mogelijkheid om ontwikkelingsplannen terug te schroeven.

Ook de horecasector is zwaar getroffen door de pandemie. Maar nu verschillende landen hun lockdownmaatregelen versoepelen, begint men na te denken over hoe wereld zal zijn veranderd. "Mensen zullen altijd bij elkaar in de buurt willen zijn, leren, werken, ervaringen uitwisselen, koffie drinken, een cocktail drinken", zegt Charlie MacGregor, oprichter van The Student Hotel, in een video-interview. “Wanneer miljoenen mensen in heel Europa beginnen te ontkomen aan lockdowns die zijn opgelegd tijdens de coronaviruspandemie, zullen ze verlangen naar menselijke interactie in het 'blended living'-model van wonen, werken, socialiseren en onderwijs waarmee The Student Hotel in meerdere landen pioniert.'

Na het virus kan de aandacht ook terugkeren naar wat tot voor kort het grote probleem was bij mensen: klimaatverandering. Het blijft van cruciaal belang dat er middelen worden ingezet om de effecten ervan te verzachten. En Jeff Bezos, CEO van Amazon, heeft er veel.

In een een artikel beschrijft Steve Freedman, Senior Product Specialist bij Pictet Asset Management drie gebieden waarin de oprichter van Amazon zou moeten investeren als hij wil dat de 10 miljard dollar die hij aan zijn Earth Fund heeft toegezegd, de grootst mogelijke impact zal hebben. Freedmans suggesties: onderzoek naar geavanceerde houtmaterialen voor constructie ter vervanging van staal en cement, schone batterijen en energieopslag en het ontwikkelen van biologisch afbreekbare bioplastics.