Q&A Gertjan van der Geer over impact van de corona-uitbraak op thematisch beleggen

Megatrends staan centraal binnen de themafondsen van Pictet. Op welke megatrends is de impact van de corona-uitbraak het grootst?

Van der Geer: “In de eerste plaats is dat Focus on Health. Op korte termijn worden enorm veel middelen geïnvesteerd in het vinden van corona-vaccins en medicijnen om de ziekte te genezen. Bovendien komt de vraag nu boven drijven of we de laatste jaren niet te veel hebben bezuinigd op de gezondheidszorg. Toekomstige groeikansen liggen voornamelijk op het snijvlak van technologie en gezondheidszorg, zoals e-health en telemedicine. Andere voorbeelden van megatrends waarop het coronavirus veel impact heeft, zijn de Network Society en Technological Development. Maatregelen om de uitbraak in te dammen, maken het heel lastig om op de traditionele manier contact te hebben. Gelukkig komen er steeds meer digitale oplossingen, zoals videoconferencing.”

Zijn er ook megatrends die aan kracht verliezen als gevolg van het coronavirus?

Van der Geer: “Dat geldt bijvoorbeeld voor Globalization. Een opbloeiende wereldhandel was de afgelopen decennia een belangrijke motor achter economische groei in veel landen. De corona-uitbraak legt de kwetsbaarheid bloot van lange, complexe toeleveringsketens. Het ligt voor de hand dat bedrijven in de toekomst minder zwaar leunen op een paar grote, internationale toeleveranciers en meer zaken gaan doen met wat kleinere, lokale partijen.”

Hoe ziet het economisch herstel er straks uit?

Van der Geer: “Dat hangt helemaal af van de wijze waarop we corona verslaan. Als malariamedicijn chloroquine of een ander bestaand middel effectief is tegen het virus, kunnen de maatregelen binnen afzienbare tijd worden afgebouwd. Dan krijgen we een V-vormig herstel. Maar als bestaande medicijnen geen effect hebben op het virus, moeten we wachten op een vaccin. Dat kan zomaar een jaar duren. In dat geval komen we mogelijk in een ploegendienst-economie terecht en gaat het herstel aanzienlijk trager. Het duurt nog even voordat we weten welk scenario het wordt. Hoe het herstel er ook uitziet: ik hoop dat de bereidwilligheid om elkaar te helpen niet verdwijnt als de corona-uitbraak eenmaal onder controle is. Deze crisis brengt het beste in veel mensen naar boven. Dat is in mijn ogen echt een lichtpuntje in deze tijden.”