BlackRock: Coronaschok heftiger dan 2008, maar minder schade aan groei

De reactie van de financiële markten op de uitbraak van het coronavirus lijkt op die van het begin van de wereldwijde financiële crisis, maar hoewel de impact van de viruscrisis omvangrijk en heftig zal zijn, is het Blackrock Investment Institute (BII) ervan overtuigd dat het geen herhaling van 2008 wordt. “De economie staat er steviger voor en – belangrijker nog – het financiële systeem is veel robuuster dan aan het begin van de crisis in 2008”, stelt het BII in het rapport “Market plunge: this is not 2008”.

In de pas verschenen “Global Outlook – April update” legt het BII uit waarom de cumulatieve groei-impact waarschijnlijk lager zal zijn dan in 2008. Deze twee grafieken geven dit weer:

Amerikaans BNP

Amerikaansbnp

BlackRock ziet als grootste risico dat het beleid dat nodig is om bedrijven en huishoudens de schok te kunnen laten overbruggen niet succesvol en tijdig wordt uitgevoerd, met blijvende economische schade tot gevolg.

“In onze visie zijn er ingrijpende maatregelen vereist om de volksgezondheid te beschermen en de pandemie te stoppen. Intussen begint de daadkrachtige, preventieve en gecoördineerde beleidsreactie die nodig is om de financiële markten te stabiliseren gestalte te krijgen, vooral in de VS.” Volgens het BII is het daarbij belangrijk om te voorkomen dat kleine bedrijven en huishoudens in geldnood komen.