Insight Investment: Dollar werpt schaduw over wereldeconomie

De sterkte van de Amerikaanse dollar wordt een steeds grotere bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie, stelt Francesca Fornasari, Head of Currency Solutions bij Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon Investment Management.

Fornasari vraagt zich in haar artikel met als kop ‘USD strength has a dark side’ af of valuta-interventie door centrale banken gerechtvaardigd zou zijn als laatste redmiddel. Normaal gesproken is dit volgens haar niet het geval, maar onder de huidige omstandigheden werpt dollarsterkte een grotere schaduw over de wereldeconomie.

“Wat begon als een sterke Amerikaanse dollar tegen de achtergrond van de ‘uitzonderlijke’ economische ontwikkeling in de VS, is verworden tot een duistere kracht als gevolg van een acuut tekort aan Amerikaanse dollars bij niet-banken buiten de VS en een aanzienlijke uitstroom van kapitaal uit beleggingscategorieën die worden gezien als gevoelig voor de wereldwijde economische cyclus, zoals opkomende markten”, schrijft de valutastrateeg van de Britse assetmanager.

De coronacrisis, die open export-georiënteerde economieën extra raakt, heeft de ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. De tot dusverre aangekondigde maatregelen hebben valutamarkten niet kunnen kalmeren. Volgens Fornasari is valuta-interventie zo langzamerhand de “enige beleidsoptie die nog kan worden gebruikt door centrale banken in ontwikkelde landen”.