Schroders: QE van ECB dekt tekortkomingen monetaire unie toe

Azadzanganaschroders
Azad Zangana

Europa heeft flink te lijden gehad onder politieke onzekerheid in de afgelopen jaren. De Europese staatsschuldencrisis die de monetaire unie in gevaar bracht lijkt zo goed als voorbij, maar de opkomst van populistische, anti-EU bewegingen, heeft de afgelopen jaren de prestaties van Europese aandelen ondermijnd. Die onrust is nu op z’n retour, maar onder de oppervlakte blijven politieke risico’s sluimeren, zoals de recente gebeurtenissen in Oostenrijk, Spanje en Italië laten zien. Volgens Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders , heeft het QE-programma van de ECB als een sluier gediend dat de tekortkomingen van de monetaire unie heeft toegedekt en is in dit opzicht zeer waardevol gebleken. Maar wat komt er straks op beleggers af als de die sluier straks langzaam wordt weggetrokken?

Oostenrijk verrechtst

De politiek in Oostenrijk ziet Zangana als een weerslag van de politieke stemming in het noorden van Europa, en is daarom zinvol om in de gaten te houden. De steun in Oostenrijk voor nationalistische partijen met een duidelijke anti-immigratie en eurosceptische houding groeit en is zorgwekkend. De centrum-rechtse ÖVP is als winnaar uit de parlementsverkiezingen op 15 oktober gekomen. Waarschijnlijk gaat de partij een coalitie aan met de extreem-rechtse FPÖ en niet met de vorige coalitiepartner, de socialistische SPÖ. Dat tekent de verschuiving naar rechts in de Oostenrijkse politiek. Voor beleggers is dit een enigszins verontrustende ontwikkeling, maar aan de andere kant voorkomt het dat de FPÖ momentum kan opbouwen zoals het dat zou kunnen doen als zij in de oppositie had moeten plaatsnemen.

Catalaanse chaos

Zorgwekkend voor internationale beleggers is de politieke situatie in Spanje en de recente gebeurtenissen in Catalonië. Ondanks dat de Catalaanse regering de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, heeft Madrid nu de macht van de regering van de autonome regio opgeschort en de verantwoordelijkheden van het Catalaanse parlement overgenomen.

Het verlies van Catalonië zou voor Spanje significant zijn. Meer dan 16% van de Spaanse bevolking woont in Catalonië. In 2016 was het de grootste economische regio die goed was voor maar liefst 19% van het Spaanse BBP . Gerekend naar inkomen per hoofd van de bevolking is het de op drie na rijkste regio van het land. De onzekerheid over een afsplitsing van Catalonië kan een remmende uitwerking hebben op de groei in de regio. De Spaanse overheid heeft de groeiverwachting voor de regio in 2018 al verlaagd van 2,6% naar 2,3%, ervan uitgaande dat investeringen teruglopen door de politieke ontwikkelingen daar.

Italiaanse regionale referenda voorbode van afscheiding?

In Italië hebben Lombardije en Venetië in een referendum gestemd voor meer autonomie voor de regio’s. De uitslagen zijn niet bindend, maar kunnen lokale politici meer macht geven. In tegenstelling tot het illegale referendum in Catalonië, werden de Italiaanse regionale referenda gesteund door landelijke politieke partijen en de in Noord-Italië zeer populaire separatistische Lega Nord, die landelijk een steeds grotere rol is gaan spelen. De referendum-uitslagen komen de partij goed van pas ten aanzien van de aanstaande parlementsverkiezingen (mei 2018). De partij zou wel eens in de volgende coalitieregering kunnen worden opgenomen. De regionale referenda hebben weliswaar niets met afscheiding te maken, maar het kan wel de eerste stap zijn in die richting. Zo is het ook in Spanje begonnen.

De sluier van QE verhult veel

De grootste hindernissen voor Europese activa zijn nu achter de rug. De gebeurtenissen in Oostenrijk, Spanje en Italië echter laten zien dat er een hang is naar populisme, nationalisme en regionaal sentiment. Het politieke risico in Europa blijft daarmee onder de oppervlakte sluimeren. Zangana denkt dat dit risico beperkt is en slechts gematigde invloed heeft op de markten.

De Europese economie presteert intussen goed. Maar het ruime beleid van de ECB werkt wel als een sluier, die veel problemen en zwaktes in de monetaire unie toedekt. De vraag is hoe beleggers zullen reageren als die sluier wordt weggenomen. Vooralsnog is de economische groei sterk, de inflatie laag en is er voldoende liquiditeit op de markten. Dat is positief voor Europese aandelen. Zangana verwacht dat de ECB pas volgend jaar december het QE-programma zal beëindigen en dat een eerste renteverhoging volgt in de eerste helft van 2019.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.