Experts iets minder somber in enquête Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 64 experts beantwoord.

Afgelopen maand waren de experts heel erg somber. Maar liefst 65% dacht dat de AEX-index zou gaan dalen. Dat kwam niet uit. April bleek juist een hele goede maand. De index steeg met ruim 6%. In maart zagen we nog een niveau onder de 400. In april eindigden we boven de 500. Die sterke stijging valt echter nog in het niet bij de S&P 500. Die ging met maar liefst 12,7% omhoog. Daarmee kwam de stijging van de Amerikaanse index in april 2020 op plaats nummer 3 van de afgelopen 50 jaar! Voor de AEX kwam april 2020 op de 60ste plaats. Nogal een verschil.

Experts minder somber

Aandelenverwachtingen
Ondanks dat de experts de stijging niet hadden zien aankomen, blijven ze ook voor de komende maand toch aan de sombere kant. Het percentage experts dat een daling verwacht, daalde van 65% naar 55%. Minder, maar nog steeds aanzienlijk. Het percentage optimisten bleef ongeveer gelijk. Bij de commentaren bleek dat veel experts de sterke stijging niet bij de huidige economische verwachtingen vindt passen. Het IMF voorspelt niet voor niets dat we de zwaarste recessie sinds de depressie van de jaren dertig gaan meemaken.

6-maands verwachtingen weer somber

Afgelopen maand waren de verwachtingen voor de komende zes maanden optimistisch, terwijl de kortetermijnvooruitzichten juist extreem somber waren. Voor de maand mei lopen deze twee indicatoren weer in lijn met elkaar. Precies 50% verwacht dat aandelenkoersen gaan dalen. Vorige maand was dat nog maar 37%.

Aexverwachtingen

Speciale vraag: het coronavirus

De economische effecten van het coronavirus en de lockdown blijven de overheersende factor op de beurs. Misschien wat saai, maar we hebben opnieuw de vraag gesteld in hoeverre de implicaties van het virus voldoende in de markten zijn ingeprijsd. Het mooie is dat we vier maanden met antwoorden op de vraag op rij hebben. Het percentage met experts dat denkt dat het virus nu overdreven in de koersen is verwerkt is tot een minimum gezakt. Slechts 3% van de ondervraagden vindt dat.

Het nieuwe coronavirus

  • Zit nog niet genoeg in de huidige aandelenkoersen verwerkt;
  • Zit nu genoeg in de koersen verwerkt;
  • Is overdreven in de huidige koersen ingeprijsd.

    Coronaaandelenbeurzen

    In tegenstelling tot afgelopen maand was de performance van de gekozen aandelen niet zo heel goed. Dat kwam vooral omdat Royal Dutch Shell bij de toppers werd gezet. Dat aandeel ging op het einde van de maand 10% naar beneden door de dividendverlaging. Dat was een flinke schok. En erg jammer voor de performance. Want met keuzes als Adyen (+17%) en Galapagos deden de topaandelen het erg goed. De keuzes voor de flopaandelen lieten ook wat te wensen over. Alleen ABN AMRO was met een daling van 6,5% een goede keuze.

    Beleggen2020

    Royal Dutch Shell is na de daling in april gelijk in het verdomhokje terecht gekomen. Vele maanden prijkte dit aandeel op de lijst met favoriete aandelen. Het snijden in het dividend heeft voor zoveel teleurstelling gezorgd dat het bedrijf gelijk bij de flopaandelen is gezet. ASML, vroeger een ‘all-time’-favoriet, staat net als vorige maand ook deze maand weer bij de floppers, net als Arcelor Mittal. Bij de verwachte topaandelen blijven de beleggingsexperts positief gestemd over Ahold (opnieuw op nummer 1; net als vorige maand), Unilever en Adyen. Deze bedrijven zullen, zo bleek uit de commentaren, het minst geraakt worden door de coronacrisis. En dat maakt ze geliefd.

    Conclusie

    Hoewel april niet de verwachte koersdaling bracht, blijven de experts erg somber gestemd voor mei (zij het iets minder dan afgelopen maand). Opvallend is dat nu ook de langetermijnverwachtingen pessimistisch zijn geworden. Het is duidelijk dat de experts ervan uitgaan dat de economische impact van het virus nog niet volledig in de koersen zit verwerkt.