Optimix: Met welke risico’s moeten beleggers rekening houden na het snelle beursherstel?

Mondiaal stegen aandelenbeurzen in april met ruim 10%. De corona-verliezen zijn daarmee nog niet geheel weggepoetst, maar daardoor niet meer zo extreem als aan het einde van de vorige maand. Waarom zijn de markten zo snel in herstelmodus gegaan, terwijl de onzekerheid over de coronapandemie en de economische consequenties, nog steeds groot is, vragen de vermogensbeheerders van Optimix zich af.

De financiële markten lopen doorgaans vooruit op de economische ontwikkelingen. Op de korte termijn is er nog veel economische pijn te verwachten. Echter, uitzicht op het versoepelen van de lockdowns en de omvang van de getroffen steunmaatregelen door overheden en centrale banken hebben het perspectief voor economisch herstel verbeterd.

Slechte nieuws deert beursherstel niet

Dagelijks worden er negatieve economische records gemeld. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten schieten omhoog, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een krimp van -7,5% voor de Nederlandse economie over 2020 en de olieprijs bereikt dieptepunt na dieptepunt. Hoe is het dan mogelijk dat de beurzen zich weinig lijken aan te trekken van deze nieuwsfeiten? De Amerikaanse S&P 500 Index staat zelfs ongeveer op dezelfde stand als een jaar geleden.

De belangrijkste reden voor het beursherstel is dat ook de maatregelen, die getroffen worden om de economische pijn te lijf te gaan, alle records breken. De bedragen die overheden hebben toegezegd om de economie te ondersteunen, zijn van ongekende omvang. Gevolg hiervan is ook dat de begrotingstekorten daardoor fors oplopen. Om de tekorten te financieren, geven overheden obligaties uit op de kapitaalmarkt. De rente die zij daarvoor betalen, is laag of zelfs negatief. Maar wie koopt de stortvloed aan staatsleningen die geëmitteerd worden om de begrotingsgaten te dichten?

Centrale banken zijn redders in nood

Het zijn de centrale banken die de overheden nu massaal te hulp schieten om het obligatieaanbod op te ‘zuigen’. De Europese Centrale Bank (ECB), het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve) en de Bank of Japan kochten al obligaties op. Sinds de coronacrisis vat kreeg op de economie hebben ze daar een flinke schep bovenop gedaan. De opkoopprogramma’s zijn in omvang geëxplodeerd. In de Verenigde Staten en Japan is er zelfs geen limiet geplakt op de op te kopen bedragen. In Europa heeft de ECB een vrijbrief om tot € 750 miljard aan staatsobligaties op te kopen.

De lockdowns zijn effectief gebleken in het verzachten van de druk op de zorgsector. Voor de economie zijn de gevolgen echter desastreus. De beurzen zijn, onder invloed van overheidssteun en soepel monetair beleid, vooruitgelopen op een versoepeling van de lockdown maatregelen. Als de juiste balans tussen gezondheid en economie gevonden wordt, zullen bedrijfswinsten herstellen en kunnen aandelen de opgaande lijn vervolgen. In vergelijking met de onaantrekkelijke vergoeding op de meeste staatsobligaties blijven aandelen dan relatief aantrekkelijk. In die zin is het volgens Optimix niet verwonderlijk dat er de laatste maand weer geld naar de aandelenmarkten is gestroomd.

Welke risico’s zijn er nog?

Kan de economie blijven haperen? Ja, een tweede besmettingsgolf valt vooralsnog niet uit te sluiten waardoor de economie opnieuw op slot zou moeten. Ook kunnen bepaalde gedragsveranderingen blijvend zijn en ervoor zorgen dat bepaalde sectoren niet of slecht herstellen. Anderzijds zijn er ook ondernemingen die juist profiteren van gedragsveranderingen zoals thuiswerken, videobellen en online boodschappen doen. Microsoft en Amazon zien de omzet juist groeien. In de afgelopen maand heeft Optimix zijn beleggingen in deze categorie ondernemingen dan ook uitgebreid. Een risico dat naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen, is het politiek-economische thema dat vorig jaar de financiële markten zo bezighield: De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Deze vete kan in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook weer opspelen.

Het kordate handelen van overheden en centrale banken heeft de financiële markten gekalmeerd. Vooralsnog geldt het adagium ‘don’t fight the Fed’. Net zoals overbemesting niet tot meer groen leidt, is meer monetaire financiering geen garantie voor oneindig stijgende aandelenkoersen. Voor een gezonde groei is toch echt het heropenen van samenleving en economie vereist, menen de vermogensbeheerders van Optimix.