Newton IM: Pandemie zet ESG in de kijker

De wijze waarop bedrijven deze crisis managen kan hun reputatie maken of breken. Dat zegt Andrew Parry, hoofd duurzaam beleggen bij Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management. ESG-integratie is in deze tijd cruciaal voor het vormen van een duidelijk beeld van risico’s en kansen van bedrijven.

Environmental, Social & Governance (ESG) krijgt door de pandemie een podium. Het speelt een rol bij het vaststellen van risico’s en rendement. Bovendien gaat de manier waarop een bedrijf omgaat met de vooruitzichten, zijn werknemers en verduurzaming tijdens deze crisis, hand in hand met de perceptie van consumenten op het gebied van ethiek en moraal.

COVID-19 zorgt voor een dramatische verandering op het gebied van technologie, demografie, wereldhandel en het klimaat. Talloze bedrijven hebben hun structuur op de schop moeten nemen. Zo werken medewerkers massaal vanuit huis. Voor veel bedrijven is deze abrupte vereiste verandering nog steeds een uitdaging. Volgens Parry staat beleggen zonder serieuze integratie van ESG in een analyse van een onderneming gelijk aan beleggen met een incompleet overzicht van de kansen en risico’s.

‘ESG is geen label, het is finance 101’

Aangezien het voornamelijk een ‘mensencrisis’ is, ligt de nadruk op de S (social), vervolgt Parry. Tot nu toe heeft het merendeel van de bedrijven gereageerd met veel toewijding en empathie – zij die dit niet doen stuiten op veel verontwaardiging en worden door (social) media aan de schandpaal genageld.

Het is begrijpelijk dat sommige bedrijven nu moeten snijden in het personeelsbestand. Echter zullen bedrijven die dat bijvoorbeeld via een uitkoopprogramma doen minder bekritiseerd worden dan ondernemingen die hun werknemers enkel als last of kostenpost zien.