Pimco: Pas beleggingsstrategie aan op winnaars en verliezers van 2020

Sommige sectoren profiteren van de coronacrisis, andere zien hun businessmodel overbodig worden. Om hun financiële doelen te bereiken moeten beleggers daarom hun strategie structureel wijzigen, stelt portfoliomanager Geraldine Sundstrom van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

De portfoliomanager inventariseerde aan de hand van de verschillende MSCI-indices welke sectoren het slechtst en het best hebben gepresteerd dit jaar. “De tekenen kunnen niet duidelijker zijn”, concludeert Sundstrom. “De vraag naar aandelen gezondheidszorg en technologie lijkt niet alleen immuun voor de crisis, maar profiteert er ook van.” Aan de andere kant leden traditionele fabrikanten, financiële instellingen en de energiesector de grootste verliezen. “Een door technologie geleide wereld, gecombineerd met verminderde wereldhandel, heeft mogelijk minder olie en meer automatisering nodig, terwijl de bedrijfsmodellen van banken in het gedrang kunnen komen door de langdurige lage rentetarieven”, legt de portfoliomanager uit.

Winnersmsci

Sundstrom belicht twee voorbeelden die permanent een stempel drukken op de economie:

  • Technologie: De bijna mondiale lockdown zorgde voor een toevlucht naar technologie, van online winkelen tot virtuele werkplekken en videoconferenties. Internetgebruik is sinds het begin van het jaar met naar schatting 40% gestegen in grote economieën, vooral in sectoren als detailhandel, onderwijs, gezondheidszorg, vrije tijd en amusement - Alphabet's top drie zoekopdrachten in de VS tot 12 april zijn Facebook, YouTube en Amazon. Deze crisis heeft de integratie van technologie in veel van ons dagelijks leven aangezet en versneld.

  • China’s strategische plan ‘Made in China 2025’ vormt een blauwdruk om de economie te upgraden naar productie en diensten met een hogere toegevoegde waarde. Met een ambitieuze brede omvang met sectoren als robotica, informatietechnologie, elektrische voertuigen en machine learning, en honderden miljarden yuan aan overheidssteun, was het doel geweest verder te gaan dan het etiket 'wereldfabriek' en meer zelfvoorziening te worden. Dit wordt steeds relevanter, aangezien de wereldhandel sinds de financiële crisis van 2007-2008 is afgenomen en de spanningen tussen de VS en China onlangs zijn opgelopen.

    Olieprijzen

    Sundstrom betoogt dat beleggers niet moeten onderschatten dat de manier waarop ze hun financiële doelen bereiken nu aanzienlijk anders zou kunnen zijn, aangezien de ‘winnaars’ een steeds groter deel van de taart innemen dan de "verliezers’. “Het vermogen om onderscheid te maken tussen beide wordt cruciaal.”