Invesco: Handelsconflict grootste dreiging voor aandelenmarkten VS

Hernieuwde handelsspanningen tussen de VS en China vormen dit jaar het grootste risico voor aandelenmarkten, stelt Chief Global Market-strateeg Kristina Hooper van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco.

Sinds de uitbraak van het coronavirus herstelden aandelenkoersen zich, vooral door de reactie van de Federal Reserve, die uitgebreide maatregelen nam om de economie te ondersteunen. Echter, een nieuwe importtarievenoorlog tussen beide landen schudden aandelenmarkten niet zomaar van zich af. “Vooral niet in het midden van deze pandemie”, stelt Hooper.

Er spelen volgens Hooper verschillende factoren die het handelsconflict tussen de VS en China weer kunnen laten oplaaien. Zo bestaat er een kans dat de VS importtarieven tegen China instellen in de vorm van herstelbetalingen en vergelding voor de coronapandemie. Daarnaast speelt nog het conflict rond het Chinese techbedrijf Huawei. De VS blokkeert sinds kort de export van halfgeleiders naar dat bedrijf, hetgeen de uitrol van 5G door Huawei vertraagt. Daarnaast beschuldigt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, China ervan intellectueel eigendom en coronagerelateerde onderzoeksdata te stelen.

Nu de Amerikaanse verkiezingen van november dichterbij komen, bevinden de VS zich in een lastige positie. Trump moet enerzijds balanceren tussen het beschuldigen van China van de verspreiding van de pandemie, maar hij probeert anderzijds meer economische tegenwind te vermijden te midden van de enorme daling van de economische activiteit en de stijging van de werkloosheid.