Defensieve aandelen hebben het relatief goed gedaan

Randeep Somel, Director of Global Equities in het Equity team van M&G

De volatiliteit op de aandelenmarkten als gevolg van COVID-19 heeft dit jaar geleid tot een ongedifferentieerde uitverkoop in alle sectoren, waarbij energie, financiën, industrie en materialen tot de zwaarst getroffen sectoren behoren. Van oudsher hebben defensieve sectoren zoals de gezondheidszorg, de nutsbedrijven en de telco's het relatief goed gedaan, zoals we hadden kunnen verwachten. Ook bedrijven in de gezondheidszorg, zoals AstraZeneca en GSK, hebben zich sterk gehouden, omdat ze oplossingen voor de huidige pandemie zouden kunnen bieden.

Randeep somel
Randeep Somel
Andere recente voorbeelden van sterk presterende defensieve aandelen zijn Reckitt Benckiser en, in mindere mate, Unilever, die beide hun defensieve karakteristieken hebben laten zien. De behoefte van de consument aan voedingsmiddelen en vertrouwde merken is niet afgenomen. Producten als Cilit Bang en Domestos hebben goed gepresteerd en een goede hygiëne staat voorop.

Grote koersverschillen binnen sectoren bieden kansen. Sommige meer cyclische kwaliteitsbedrijven zijn oververkocht en bieden actieve managers de mogelijkheid om deze tegen aantrekkelijke prijzen op te pikken.

In tegenstelling tot wat we in eerdere recessies hebben gezien, is de dienstensector (die het grootste deel van het bbp voor zijn rekening neemt) onder grote druk komen te staan, omdat de lockdowns de vliegtuigen aan de grond houdt en hele steden sluit. Het landschap ziet er heel anders uit dan voorheen, en we worden geconfronteerd met nog veel meer onbekenden. Sommige sectoren zullen door deze crisis wellicht meer langdurige, structurele veranderingen ondergaan. Zo kan het zijn dat de consument op de middellange termijn niet meer zo'n zin heeft om te vliegen en dat thuiswerken de nieuwe norm kan worden. Problemen met de toeleveringsketens kunnen ook leiden tot discussies over de repatriëring van bepaalde productiecapaciteiten en minder afhankelijkheid van ingewikkelde wereldwijde toeleveringsketens.