Capital Group over 5G: Hype of kans voor beleggers?

5G zal de wereld veranderen. Miljoenen apparaten zullen 10 tot 100 keer sneller met elkaar kunnen communiceren dan nu het geval is. Maar wat betekent deze technologische omslag voor beleggers? Is 5G een hype of biedt het echte kansen voor beleggers?

Investment director Andy Budden van vermogensbeheerder Capital Group begint met een waarschuwing: het uitrollen van een 5G-netwerk zal enige tijd in beslag nemen. 5G wordt dus niet de onmiddellijke revolutie die sommige beleggers misschien verwachten. Toch zijn er al mogelijkheden om in 5G te beleggen. Een goed uitgangspunt daarbij is om potentiële investeringen op te delen in aanbieders, toeleveranciers en gebruikers van 5G.

De 5G-aanbieders zijn de telecombedrijven. Onderzoek suggereert dat hun inkomsten uit 5G slechts bescheiden zullen toenemen. Pas in het midden van het volgende decennium komt er een echte versnelling. Maar de bouw van de infrastructuur om die inkomsten te verkrijgen, vergt enorme kapitaaluitgaven. Dat kan de marges onder druk zetten en maakt deze bedrijven een minder interessante weg om in 5G te beleggen.

De 5G-toeleveranciers zijn de bedrijven die de infrastructuur opbouwen en de nodige componenten leveren. Volgens Andy Budden oogt deze groep veel aantrekkelijker dan de aanbieders. De vraag naar torens, netwerkapparatuur, apparaten, componenten en dataopslag zou in de komende jaren zeer sterk groeien.

Bij dit segment zit bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie. 5G vereist nog kleinere halfgeleiders, en de technologie om deze te produceren, is zeer gespecialiseerd. De Nederlandse wereldleider ASML zou bijvoorbeeld een grotere vraag kunnen zien naarmate 5G meer tractie krijgt. Daarnaast zijn fabrikanten van geheugenchips, OLED-schermen, mobiele telefoons en consumentenelektronica goed gepositioneerd. Bedrijven zoals Samsung hebben al een end-to-end 5G-aanbod ontwikkeld. Ten slotte zullen ook datacenters een groeiende vraag zien. Bedrijven zoals Equinix maken verbindingen mogelijk tussen wereldwijd digitale ecosystemen.

Voor de 5G-gebruikers kan 5G een gamechanger worden omdat het apparaten en machines heel nauwkeurig en snel met elkaar laat communiceren. Toepassingen zijn bijvoorbeeld logistiek of slimme landbouw, maar ook fabrieksautomatisering, autonome voertuigen en verkeersveiligheid.

Sommige van deze thema’s spelen al langer, en 5G kan ze versnellen. Maar eigenlijk zal 5G in alle bedrijfstakken tot innovatie leiden. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld kan 5G niet alleen online consultaties met artsen mogelijk maken, maar ook het monitoren van aandoeningen en operaties op afstand.

In de energiesector kan 5G de inspectie of reparatie van faciliteiten op afstand en slimme netwerken mogelijk maken. Dan is er nog telebankieren - het veilig kunnen spreken met een bankmedewerker met behulp van 5G - en het creëren van een sterk verbeterde beveiliging voor de toegang tot financiële diensten.

Ten slotte worden virtuele en augmented reality - VR en AR - meestal geassocieerd met entertainment, maar ze hebben ook een enorm potentieel in het onderhoud van industriële faciliteiten, om bijvoorbeeld reparaties sneller door te voeren.