AXA IM: Frans-Duits voorstel herstelfonds geeft hoop

Het Frans-Duitse voorstel voor een Europees herstelfonds van €500 miljard is een lichtpunt in de verder sombere outlook voor de wereldeconomie, stelt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

In zijn wekelijkse column op de website van vermogensbeheerder AXA Investment Managers wijst hij erop dat Europa niet veel kan doen aan de spanningen tussen de VS en China, maar met dit initiatief wel de eigen interne stress kan verlichten. Hij ziet dit als stap richting ‘fiscale solidariteit’, zonder financiële ‘federalisering’.

De €500 miljard zou moeten worden verdeeld over de getroffen regio’s. Moëc gaat ervan uit dat landen naar economische draagkracht zullen worden gevraagd bij te dragen, zoals ze ook bijdragen aan het EU-budget. Landen als Italië en Spanje zijn dan de grootste ontvangers, terwijl Duitsland en Nederland het meeste afdragen.

Herstelfonds

Gezien het verloop via de EU-begroting, geldt dat unanimiteit van de lidstaten nodig is. Landen als Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zweden staan het Frans-Duitse plan dus in de weg met hun idee om vast te houden aan het verstekken van leningen in plaats van het uitdelen van geld.

Moëc gaat ervan uit dat de ‘voorzichtige vier’ overgehaald kunnen worden met kortingen op hun andere EU-bijdragen. Ook ziet Moëc nog oppositie van Oost-Europese landen, omdat er ook een groen randje aan het voorstel zit.