AXA IM: ECB doet nog een schep op PEPP

De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) met honderden miljarden verhogen tot meer dan een biljoen euro, verwacht Gilles Moëc van AXA Group.

De verhoging van het PEPP is nodig om tot het eind van het jaar door te kunnen gaan met het opkopen van obligaties, stelt Moëc in zijn wekelijkse column op de site van AXA Investment Managers.

De ECB kocht vorige maand nog voor zo’n €8,5 miljard per dag aan obligaties op. Al is het tempo sindsdien verlaagd, Moëc schat nog steeds in dat de volledige €750 miljard van het huidige pakket eind september is uitgegeven.

‘Dit terwijl de ECB heeft toegezegd om ten minste tot het einde van het jaar door te gaan’, aldus de AXA-econoom. Voor de verlenging tot december verwacht hij een ‘aanvulling met ten minste €350-400 miljard’.

De ECB overbrugt zo de tijd die de Europese Unie (EU) nodig heeft voor de lancering van haar herstelfonds. Moëc verwacht niet dat dit fonds voor het eind van het jaar kan gaan uitkeren.