Pictet AM: Begrotingstekort VS dit jaar naar $4000 miljard

Mede als gevolg van de coronacrisis loopt het begrotingstekort van de VS dit jaar op naar $4000 miljard, ongeveer 20% van het bbp van het land. Dat schrijven analisten van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management in de maandelijkse Barometer.

De Amerikaanse staatsschuld loopt momenteel richting de $26.000 miljard. Dit jaar komt daar dus nog eens $4.000 miljard bij. De Pictet-analisten verwachten dat ook de Amerikaanse werkloosheid eind dit jaar zal oplopen naar 20%, hetgeen leidt tot fors minder consumentenbestedingen. Begrotingsmaatregelen zullen dit effect enigszins temperen, zo is de verwachting.

Er echter ook goed nieuws. Bedrijfsindicatoren constateren dat wereldwijde economieën enigszins opveren. Ook activiteitentrackers van Alphabet en Apple tonen aan dat veel ontwikkelde landen de weg naar normaal hebben hervonden.

De eurozone ligt nu zo'n 24% onder het niveau van voor de pandemie, de VS en Japan ongeveer 15%. China is terug op het niveau van januari, hoewel de unieke beleidsomstandigheden van het land – zowel wat betreft lockdowns als stimuleringsmaatregelen – niet per definitie een voorbeeld hoeven te zijn voor andere landen.

Ondanks dat de problemen nog niet voorbij zijn, verzwaart Pictet AM de weging in aandelen in cyclische sectoren, gebieden die hard zijn getroffen tijdens de aandelenuitverkoop. Met name de vooruitzichten voor de materialensector zijn positief.

Wat betreft obligaties behoudt Pictet AM een overwogen positie in Amerikaans schuldpapier en kredietwaardige bedrijfsobligaties, zeker nu de Fed het obligatieopkoopprogramma heeft uitgebreid met die laatste categorie. Ook schuldpapier in lokale valuta uit opkomende markten is aantrekkelijk door een lage inflatie en meer stimulerende maatregelen.