Intertrust: Private equity kan profiteren van potentieel lagere bedrijfswaarderingen door COVID-19

  • 92% van de beheerders van private-equityfondsen voorspelt een toename van deals rond bedrijven die in financiële problemen verkeren of bijna bankroet zijn: distressed private equity.
  • 83% voorspelt een beter fondsenwervingsklimaat voor deze private-equitycategorie.
  • Private equity is het grootste gebied van diversificatie.
  • 47% is optimistisch dat de industrie de pandemie doorstaat en er uiteindelijk sterker uit zal komen in de komende twee jaar.

    Een overweldigende meerderheid (92%) van de beheerders van private-equityfondsen verwacht in de komende 12 maanden een toename in transactie-activiteit bij distressed private-equityfondsen. Door de impact van COVID-19 meent bijna de helft (46%) van de respondenten dat mismatches in de waarderingsverwachtingen tussen kopers en verkopers de transactiestroom wel zal beperken.

    Intertrust, een wereldwijde marktleider in het leveren van technologische fonds- en bedrijfsoplossingen, heeft ongeveer 150 beheerders van private-equityfondsen in Europa, Noord-Amerika en Azië geïnterviewd om de risico's en kansen te identificeren waarmee de sector wordt geconfronteerd in het licht van de COVID-19-pandemie.

    Beter fondsenwervingsklimaat

    De distressed-strategieën zullen waarschijnlijk ook profiteren van een verbeterd fondsenwervingsklimaat. 83% van de respondenten verwacht dat dit klimaat in de komende maanden zal verbeteren, 42% rekent zelfs op een aanzienlijke verbetering.

    Voor de meeste andere soorten private-equityfondsen verwachten respondenten echter een verslechtering. Durfkapitaalfondsen zouden de belangstelling van beleggers het sterkst zien dalen; 74% van de respondenten voorspelt dat de omstandigheden voor fondsenwerving hier zullen verslechteren.

    Terwijl de private-equitysector zich aanpast aan een snel veranderend landschap, blijkt uit de studie dat er een groeiende interesse is in de rol die private equity kan spelen in en na de crisis. Bijna een derde (31%) van de private-equity-investeerders is van plan om het komende jaar te diversifiëren naar strategieën in direct lending.

    Ondanks het hoge volume aan ‘dry powder’ (gecommitteerd kapitaal dat nog geïnvesteerd moet worden) in de markt, legt het onderzoek een onderliggend sentiment van voorzichtigheid in de sector bloot. Bijna driekwart (73%) van de investeerders verwacht dat private-equitybedrijven vooral gedreven zullen worden door de noodzaak om de financiële gezondheid van de bedrijven in hun portfolio te stabiliseren. Meer dan de helft (54%) gelooft dat fondsmanagers ‘in defensiemodus’ zullen blijven totdat de impact van het virus volledig duidelijk is.

    De meest voorkomende maatregel die fondsmanagers nemen als direct gevolg van COVID-19, is het verlengen van de looptijd van het fonds. Van de respondenten verwacht 75% dat termijnverlengingen voor fondsen die het einde van hun looptijd naderen, zullen worden ingevoerd om meer tijd te creëren om de gecommitteerde gelden daadwerkelijk te kunnen investeren.

    Uitdagingen

    Ondanks de uitdagingen waarvoor de markt zich gesteld ziet, blijkt uit de studie dat er in de sector nog steeds sprake is van een zekere mate van positiviteit. Een derde (32%) van de respondenten denkt dat het klimaat voor private equity als geheel zal verbeteren en ongeveer de helft (47%) zegt optimistisch te zijn dat de sector in staat zal zijn om de pandemie te doorstaan en er uiteindelijk sterker uit tevoorschijn zal komen in de komende twee jaar.

    Mark Roerink, directeur Fund Services bij Intertrust stelt: “Distressed private-equityfondsen die gespecialiseerd zijn in schulden, turnarounds en speciale situaties zullen waarschijnlijk op korte termijn profiteren. De dalende waarderingen bieden deze fondsen zeer aantrekkelijke koopkansen, in het bijzonder voor fondsmanagers die nog veel investeringskapitaal beschikbaar hebben. Toch suggereert de studie dat mismatches in de prijsverwachtingen tussen kopers en verkopers de transactiestroom zouden kunnen vertragen, ten minste totdat de markt zich volledig heeft aangepast aan de nieuwe omgeving.”

    “De COVID-19-pandemie zal de private-equitysector als nooit tevoren op de proef stellen. Fondsmanagers zullen zich vooral richten op het waarborgen van de financiële gezondheid van de bedrijven die ze in portefeuille hebben. Terwijl de looptijdverlengingen van de fondsen wijzen op een aanhoudende vertraging van de transactiestroom, zouden de komende 12 maanden enorme mogelijkheden kunnen bieden voor degenen die de moed hebben om de markt te betreden”, aldus Roerink.